Тенглър: Закъсняхме за купона, но въпросът е да стигнеш

Нанси Тенглър, главен изпълнителен и инвестиционен директор, Laffer Tengler Investments Inc.

13:36 | 21 юни 2024
Обновен: 14:20 | 21 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Вие бяхте при Dell след отчета им на 30 май. Той беше приет със смесени чувства. Има потенциал за ръст около инфраструктурата за изкуствения интелект. Има и опасения в краткосрочен план. Но да започнем защо решихте, че Dell е избора ви?

Няколко са причините. Закъсняхме за купона. Стават такива работи. И другаде сме закъснявали. Въпросът е да стигнеш. Забелязахме възможност да се включим не само при дейта центровете, но и при цикъла на ъпгрейд на персоналните компютри.

Компаниите с хипейрскейл центрове похарчиха около 200 млрд долара бюджети за изкуствен интелект.

Смятаме, че употребата е реална, технологията и монетизацията – също. Не присъствахме силно в експозицията си към технологиите, в хардуера и затова решихме да се пуснем.

Нямате Nvidia, което е наистина интересно. Тази сутрин говорим за това, което в сряда излезе в социалните медии. Майкъл Дел написа, че правят завод за изкуствен интелект за xAI и Grok. После се обади и Мъск и каза, че са намесени и Super Micro. Да смятаме, както направиха колегите от Bloomberg Intelligence. Ако сделката е за Grok 3, Мъск е казвал преди, че ще му трябват 100 хиляди чипа Н100. Ако приемем средна цена на сървърен рак от 1 млн долара, при 36 графични процесора на рак, ще ви трябват 2700 рака. Това прави милиард и половина долара за Dell и SMCI. Ако Bloomberg Intelligence са прави за трите милиарда долара цена на сделката. Вие нямате Nvidia, но индиректно през Dell – имате. Така ли е?

Да, съгласна съм, защото смятам, че е ще е глупаво да нямаме Nvidia. Имаме много строги метрики за оценка. Чакам хеджфондовете да заминат във ваканция и после ще започне излизане от Nvidia. Но това е важното, за което да се замислим. Инвестиционният цикъл ..

С разширяването на големите езикови модели, нужната енергия за генериране на метриките около тях ще е важна не само за Nvidia, но и Dell и Broadcom.

Broadcom е Nvidia на бедните. Доволната съм от това, което имам. Записаха ръст от 65%-70% за година до днес. Това бледнее в сравнение със 170% ръст на Nvidia.