Самърс: Митата на Тръмп може да предизвикат търговска война, част 1

Лорънс Самърс, бивш финансов министър на САЩ и анализатор в Wall Street Week

13:22 | 17 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Има засилваща се дискусия за алтернативата между Джо Байдън и Доналд Тръмп по отношение на фискалната политика. Вие, както и други, сте доста откровен по въпроса за възможността от инфлация при икономическата политика на Тръмп. Разкажете ни повече.

Не смятам, че е имало по-инфлационна президентска икономическа политическа платформа откакто съм жив. Може би на Джордж Макгавърн през 1972 година в определени аспекти би могъл да бъде добро сравнение. Като изключим това, не смятам, че има нещо, което да бъде сравнено по безотговорност като пакет предложени мерки.

Президентът Тръмп насърчава значителното увеличение на бюджетния дефицит, чрез продължаване на намаляването на данъците. Той насърчава дестабилизирането на валутата чрез призоваване на по-ниска стойност на долара.

Той стартира най-голямата заплаха за независимостта на Централната банка в историята. Така че откъм търсенето, става дума само за инфлация. От друга страна, откъм предлагането, негово предложение за мита е най-големият шок за доставките, който ще избута цените нагоре. Не само на вносните стоки, но на всички стоки, които се конкурират с тези вносни стоки.

Всеки, който се притеснява от измами с цените трябва да знае, че повече конкуренция, която идва отвън е много, много важна крачка. Освен това, той е за много по-големи ограничения на предлагането на работна ръка, което ще доведе до натиск за инфлация на заплатите.

Освен това, той иска да намали субсидиите за възобновяема енергия, което ще повиши разходите за енергия. Както и да го погледнете – откъм търсене, откъм предлагане - това е рецепта за значително повишаване на инфлацията. Очакванията на това значително повишаване на инфлацията са, разбира се, фактът, че Фед ще бъде под много повече натиск да докаже, че това достойно за доверие.

Това може да е рецепта за 10% лихва по ипотеките. Нещо, което преживях, когато купих първата си къща, но не вярвах, че ще видим отново в САЩ. Това е много опасно нещо.