Ръс Шоу: Лондон има стабилна основа да е AI хъб

Ръс Шоу, основател на Global Tech Advocates

14:44 | 14 юни 2024
Преводач: Петя Кушева

Какво чувате на технологичната седмица в Лондон? Какво вълнува хората? Кои са ключовите неща?

Да, оживлението е голямо. Очакваме 45 000 участници през седмицата, което е фантастично. Чуваме много за Изкуствения интелект. Чудесно бе да чуем Майк. Той бе един от нашите говорители. Чуваме много за други нови технологии. Имамхе и срещата на върха в сряда и четвъртък. И зелени технологии. Много интерес към тази сфера.

Това е една част от седмицата. Но вълнуващото е, че светът е дошъл тук тази седмица. Имаме представяни над 140 държави от целия свят. Фокусирани сме не само върху Лондон, но и върху Обединеното кралство. То е третата по големина еко система в света. Те искат да дойдат тук и да го видят сами.

Виждаме доказателствата за това. Salesforce, OpenAI и Microsoft избират Лондон за своята европейска централа. Какво стои зад това и очаквате ли да продължава?

Ръс Шоу, Основател на Global Tech Advocates

Зад това стои дългата история на Лондон като хъб на изкуствен интелект.

Датира от времето, когато Google придобиха DeepMind и изградиха своя център за високи постижения и виждаме стабилен растеж на стартапи и разрастващи се компании в Лондон. Не съм изненадан това, че Microsoft, Оpen AI и Salesforce твърдят, че Лондон е мястото, където трябва да бъдат.  Талантът е тук. Финансирането е тук. Мисля, че има много добри свестовни прогнози.

Относно предстоящото, има голям ентусиазъм и може би малко повече шум. Трябва да внимаваме да не прекалим с вдигането на шум. Но основите и фундаментите за това Лондон да бъде глобален хъб на ИИ са много стабилни.

По въпроса за шумотевицата, някакви притеснения относно шума около ИИ, особено за финансовите потоци, изтисквани от други части от тази екосистема?

Да, шегата на седмицата е, че всяка компания се казва, че са компания за ИИ. Трябва да внимаваме. Трябва да се уверим, че се прави надлежната проверка. Пари влизат в много от тези компании. Това не е в ущърб на фин тек, която продължава да се справя добре. А Лондон е град номер едно за зелени финанси. Инвестицията в климатичните технологии е много силна все още.

Може да има други сектори, които може да бъдат леко засегнати - здравните технологии, електронната търговия, образователните технологии, които бяха добри сектори може да казват, „Добре, интересуваме се от изкуствен интелект и климатична технологии.“ Но като като цяло парите ги има. И ако имате голям бизнес или добър продукт, ще получите финансиране.