Аткинсън не очаква движения от срещата на ОПЕК

Нийл Аткинсън, независим енергиен анализатор, Energyanalysis.fr

14:57 | 30 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Да започнем с новината, че ОПЕК+ ще заседава в неделя тази седмица виртуално. Никой анализатор не очаква промяна в производството или преоценка колко обем искат да извадят от пазара. Очаквате ли и вие да удължат доброволните съкращения до края на годината?

Това е най-вероятния резултат от средата. Много ми е мъчно, че няма да мога да отида Виена през юни. Но на срещата в неделя, когато пазарите са затворени, министрите ще огледат сегашния пазар и може да видят, че през второто полугодие на 2024г, без да се изключват тревогите за евентуалното китайско търсене.., може да видят, че търсенето през второто полугодие ще е по-високо от първото.

Ако това стане наистина така и ако забележат в същото време, че ръстът в предлагането от производители извън ОПЕК ще е под това увеличение на търсенето, това може да им позволи да решат, че пазарът се затяга повече и че ще има евентуално повишение на цените още малко.

Така че като огледат пазара, ще решат, че цените не толкова високи, колкото биха искали, но че са най-доброто, което може да очакват в краткосрочен план