Ед Морз очаква слаб пазар на петрол

Ед Морз, старши съветник, Hartree Partners

15:57 | 22 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Искам да ви попитам конкретно за Саудитска Арабия. Какво число е целта им? Какво е целевото им ниво на цена на петрола, което ги удовлетворява?

Има три различни числа.

Първо, някои независими анализатори казват, че за да излязат на нулата с фиска им трябва петрол на 110 долара за барел.

Други смятат, че при по-стегнат пазар им трябват 93-94 долара за барел.

Но наскоро един висш представител на правителството на министерско ниво каза на среща в друга страна от Персийския залив, че може да се справят и при ниските нива на 80-те долара.

И наистина могат, защото имат много висок кредитен рейтинг, най-високия от страните в Близкия изток. Могат да направят още IPO-та на държавните компании. И възможностите им да получат кредитиране са огромни.

Така че могат да си позволят 80 долара.

Говорих вчера с друг анализатор, който изброи няколко фактора. Беше песимист за петрола. Каза, че през второто полугодие ще падне до 70 долара. И посочи обема свободен капацитет на ОПЕК в момента. Ситуацията със запасите. Видяхме вчера доклада. Посочи слабото търсене. Чудя се дали всички тези фактори заедно не изненадват пазара? Дали цената на петрола няма да продължи да пада и през второто полугодие? Какво мислите?

Аз съм сред песимистите в дебата. Започвам от макроикономическата прогноза. Тя се влошава по цял свят.

Миналата година ръстът на САЩ водеше индустриалния свят и през последното тримесечие беше над 3,5%. През първото тримесечие беше под 2%. Излязоха много проучвания на частни икономисти, без да споменават МВФ и Световната банка, които очакват 2,5% ръст на глобалната икономика за годината. Някои го ревизират на 2%.

Ако падне от 2,5 на 2%, при значението на петрола за БВП, означава увеличение на търсенето под 1 млн барела на ден. Показва слабост, особено в Атлантическия басейн – САЩ, Гвиана, Канада, донякъде Мексико и особено Бразилия. След това и Норвегия.

Над 1,5 млн, дори близо 2 млн барела на ден излизат от тези страни. Така че това ще бъде много слаб пазар.