Tony’s Chocolonely: Лоши практики вдигнаха цената на какаото

Дъглас Ламонт, изпълнителен директор на Tony’s Chocolonely

23:30 | 21 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Искам да започна с цените на какаото, защото би трябвало да са основна грижа за Вас и други шоколатиери. Мениджърът на хедж фонд Пиер Андуран изказа едно смело твърдение – цитирам – шоколадът на склад в света може да свърши. Не веднага, но по-нататък. В близко бъдеще, цените на какаото имат повече възможност за покачване. Как виждате и чувате Вие?

Както споменахте току-що, цените се покачиха значително, най-общо поради факта, че реколтата беше много лоша, с 30% по-малко тази година.

Тези проблеми се задълбочават от дълги години липса на инвестиции от страна на индустрията за достойно заплащане на фермерите, с което да могат да живеят, продуктивността и управлението на болестите и всички останали проблеми, които произтичат от това.

От гледна точка на Tony’s, ние поехме ангажимента да прекратим експлоатацията в какаовата индустрия и да осигурим достойно заплащане. Това са част от нещата, за които предупреждавахме от дълго време.

Това е голямо предизвикателство и се надявам, че тази краткосрочна криза ще отвори очите на всички, че трябва да подкрепяме фермерите и инвестираме в продуктивност в дългосрочен план.

С увеличаването на колебанията в климата се увеличава и риска. Ако не го направим, някои от тези рискове може да се превърнат в тежка реалност за шоколадовата индустрия.

Това са структурни проблеми и се радвам, че повдигнахте въпроса за достойното заплащане. Вашата компания е на 19 години и е основана от трима журналисти, които разследват принудителния труд в какаовите плантации и се ангажира да плаща на фермерите доход, за да се справи с детския труд. Как се справят вашите фермери с предизвикателствата, които обсъдихме – промяната в климата, лоша реколта, липсата на торове, появата на две болести по растенията?

Истината е, че те имат нужда от подкрепа, за да се справят. Това са милиони местни фермери с много малки парцели. Въпросът не е просто да пратим цената за добива, което сме поели ангажимент да направим.

Става дума също и за всички други програми, свързани с производителността и контролирането на болестите, за да се погрижим добивите да се увеличават.

Освен това, милион и половина деца са принудени да работят, защото фермерите не могат да си позволят да платят на работници да подкастрят дърветата. Това е голям проблем. Не можем да очакваме от фермерите да се справят сами – трябва да е партньорство.

Това не беше правилото в отрасъла и трябва да се промени бързо. Затова съществува Tony’s Chocolonely – за да докаже, че моделът може да сработи. Моделът ни работи на терен и фермерите се чувстват подкрепени от нас.

Виждаме как процентите на детския труд намаляват драстично, когато нещата се случват паралелно с нашата работа.