Бейли очаква силен спад на британската инфлация следващия месец

Андрю Бейли, гуверньор на Bank of England

07:20 | 19 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Нашата задача е да върнем инфлацията до целта по устойчив начин. Много съм доволен от всяка прогноза за добри новини, които може да доведат до отлагане и да се види какво ще се случи. Така че това е първата ми забележка. Важно е да се отбележи.

Прогнозата е интересна. Ако се върна към началото на февруари, когато направихме последния тримесечен отчет, извършихме много важна промяна в езика си. От това да казваме колко рестриктивна трябва да бъде политиката до това колко време ще трябва да бъдем в това положение.

Това беше умишлено, съвсем умишлено, защото видяхме, че в ситуацията в Обединеното кралство е настъпила значителна промяна. Бих казал като управител, благодарение на това, че преживяваме доста изразен период на дезинфлация.

Според мен виждаме как тези глобални шокове върху инфлацията водят до отпадаща разлика между инфлация и ценови равнища. Това е много добра новина. Ролята на паричната политика, както казваме отдавна, е да противодейства на вероятността от вторични ефекти от тези шокове, които се задържат дълго.  

Днес имаме цифри, които тази сутрин в Обединеното кралство показват, че  сме почти в крак по отношение на това, където мислехме, че ще бъдем. През февруари бяхме малко под нивото, а днес малко над него. Но в контекста на някои грешки в прогнозите, за които говорихме с Бен Бернанке по време на нестабилния период, се върнахме към стойности от порядъка на 0,1 и 0,2. Това се усеща малко повече  през цялото време.

Върнахме се в позицията, в която наблюдаваме процеса на дезинфлация. Очаквам, че следващият месец ще покаже доста силен спад, защото имаме особено уникална система за ценообразуване на енергия за домакинствата в Обединеното кралство. Следващата промяна ще настъпи в данните за този месец, публикувани след един месец.

Вече знаем какво е то, защото наблюдението е приключило. Така че очаквам инфлацията да се понижи доста към целевото равнище. Дали ще бъде точно около целта, ще видим.