МакНали: Петролът ще поскъпне в средата на десетилетието, част 2

Боб МакНали, основател и президент на Rapidan Energy Group

15:30 | 27 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Има ли твърде много предлагане? Очевидно цената сега е резултат от търсене и предлагане и има баланс, но дори Saudi Aramco не вдигна производството си до 13 млн барела, максималния си капацитет.

Точно така. Защото както виждате, ОПЕК+ задържа предлагането. Около 4,5 млн барела на ден. Само Саудитска Арабия има 9 млн барела на ден и спира от пазара към 3 млн барела на ден.

Това ви показва, че да, предлагането превишава търсенето. За да се поддържат цените стабилни, ОПЕК+ трябва да не пуска този петрол на пазара.

Ако го върнат, цените ще паднат.

Но мисля, че засега ОПЕК+ ще държи дъното на цените в ниския диапазон на 80-те долара. Трябва да удължат съкращенията в производството и това е големия въпрос за трейдърите. Ще го научат до няколко дни – дали ОПЕК+ ще удължи съкращенията.

Ние мислим, че ще го направят. Ще задържат цените и ще попречат на свръхпредлагането да предизвика срив на Брент.

Има ли някаква възможност да засилят съкращенията?

Да ги увеличат ли? Още повече ли? Не вярвам.

Петролът започва да намира добра основа. Песимистичните опасения се разсеяха. Запасите започват да намаляват този месец. Спредовете започват да се засилват.

Мисля, че се чувстват малко по-добре и след като тази седмица съм в региона, мисля, че докато вероятно е нужно удължаване, едва ли трябва да намалят още повече производството.

Онзи ден говорих с финансовия директор на Saudi Aramco и той препотвърди, че са много доволни от връщането на търсенето в Китай. Май те са единствените в света, които са доволни от връщането на търсенето в Китай. Пазарът казва, че Китай още не се отваря бързо. Инвеститорите също го казват. Върна ли се търсенето? При самолетното гориво да, но за останалото?

Не, китайското търсене малко се забавя. Но знаете ли, миналата година мислехме, че ръстът на търсенето в Китай ще бъде по-зле от очакваното. Всеки гледаше банките и макро  средата и се вайкаше. Но китайското търсене се върна. Над 16-17 млн барела на ден.

Не е много, вероятно се забавя, имат огромни макрорискове. Но когато излязат данните, те са по-високи от очакванията на анализаторите.

И не забравяйте Индия.

Индия, миналата година рязко се влоши, но набира отново скорост. Мисля, че хората пропускат Индия и търсенето там.