Движението Детство без смартфони стартира в WhatsApp, част 1

Клеър Фърнихоу, една от основателките на "Детство без смартфони“

11:35 | 22 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Интересува ме какво Ви мотивира? Сигурно имате деца на определена възраст, които настояват за смартфони и се опитвате да намерите начин да се ориентирате?

Имам две деца, на седем и на девет и все повече се ужасявах от факта, че след няколко години дъщеря ми ще получи смартфон, според приетите норми. Чувствам, че има всякакви доказателства, че това няма да е добре за нея. Но и всички доказателства сочат, че така правят всички. Но разбрах, че това не е нещо, което исках да направя.

И така създадох група преди малко повече от седмица. Бяхме двама и си помислихме, че би било страхотно да споделяме някои съвети и ресурси и да намерим малко солидарност, може би в малка група.

Както казахте, стана много разпространена и хиляди хора се присъединиха изведнъж. Разбрахме, че не само ние се чувстваме така. Много хора също се тревожат за това и искат заедно да говорим за него.

Водещата статистика показва, че почти 100% от 12-годишните имат смартфон. Чудя се какво в крайна сметка можете да постигнете. Използвате технология, за да се опитате да отблъснете вашите деца от употреба на технологиите. Но какво ще кажете на инвеститорите, които слушат това шоу или онези, които подкрепят Apple да продължи да продава смартфони или на социалните медии към всички възрастови групи?

Напълно нормално е децата да имат телефон, но инвестициите трябва да се направят в нещо, което се нарича телефон-тухла или тъп телефон за деца. Смартфоните не са добри за тях. Вече имаме достатъчно данни.

Колкото по-малко е детето, което получава смартфон, толкова по-лошо е психическото му здраве. Доказателствата са много ясни. Инвестицията трябва да се измени в наистина страхотни телефони - "тухли" за деца, на които могат да пишат sms и да се обаждат, но без нищо повече.

От моя гледна точка, единствената причина едно дете да се нуждае от смартфон е, другите има такъв и това е нормата, която се опитваме да променим.