Wells Fargo: Потребителите, клиентите са в добра форма

Майк Сантомасимо, главен финансов директор, Wells Fargo

16:30 | 15 януари 2024
Обновен: 17:23 | 15 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Всички банки, които представиха резултати, обявиха пик на доходите по лихви през 2023г. Wells Fargo очаква 9% спад при тях през тази година. Какво следва след този спад, ще има ли плато? Очаквате ли траекторията да се понижи и кое ще я води?

Нетният доход от лихви се развива в последните няколко тримесечия точно както бе прогнозирано. Този доход спадна в няколко поредни тримесечия и през 2024г ще имаме по-ниска годишна база отпреди.

Отчасти това се дължи на очакванията за лихвите, както всички казват. Пазарът сега прогнозира спад на лихвите през годината.

Освен това имаме забавен ръст на кредитирането в повечето части от портфейла с изключение вероятно на кредитните карти.

Очакваме повече спад на потребителските депозити.

Всичко това се отразява на прогнозата за доходите по лихви, които може потенциално да спаднат със 7-8%. Дадохме този диапазон по време на конферентния разговор след отчета.

Но това всичко е в рамките на очакваното за тази година.

Да се върнем на споменатия от вас забавен ръст на кредитите. В конферентния разговор казахте, че го чакате в началото на годината, но после през 2024 ще има леко повишение- Кои бизнеси ще водят това повишение?

В последните 6 до 9 месеца много търговски клиенти бяха силно консервативни и предпазливи в натрупването на запаси и инвестициите, заради все още високите лихви при леко неуверена икономическа картина.

В следващите 6 до 9 месеца голяма част от тази несигурност ще отпадне. Ще има малко повече инвестиции и повече търсене на кредитиране при корпоративните клиенти.

Освен това очакваме продължаващ ръст при кредитните карти, който започна преди повече от година.

Всичко останало ще видим как ще се развива, но това ще са водещите фактори.

През първата половина на годината все още очакваме да остане доста забавена. Очаквано повишение има с наближаване на края на годината.