Китай остава големия проблем на Apple

Анураг Рана, Bloomberg

10:30 | 8 януари 2024
Обновен: 12:27 | 8 януари 2024
Преводач: Петя Кушева

Споделяте ли тези опасения?

Да, това е точно същото нещо, за което говорихме след последния им отчет. Големият проблем е Китай и той продължава да ги преследва. Според мен, в тези понижения няма нова информация. Вече знаехме, че Китай ще бъде зле.

Всъщност слушаме за това вече почти два месеца и половина. Когато обявиха печалбата си, сбъркаха китайските данни с голяма разлика. Напълно съм съгласен, че продажбите тази година ще бъдат в най-добрия случай слаби. Но това не е новина от първи януари. Знаем го от доста време.

Анураг, и защо точно сега е тази предпазливост? Дали е по-скоро поставяне под въпрос на оценката? Може би в макро перспектива сега се появява очакване лихвите да не бъдат намалени вече поставяме под въпрос оценките на всички ключови компании? Или е става дума конкретно за Apple?

Права сте за оценките на големите технологични имена. Миналата година те наистина бяха безопасни убежища, към които хората прибягваха, когато не знаеха какво става в икономиката, какво не става, какво щеше да стане при намаляване на лихвите.

В този момент изглежда, че няма да има твърдо приземяване и ако икономиката е добре и няма увеличения на лихвите, тогава хората са склонни да излизат от сигурните убежища и да избират по-рискови акции.

Анураг, Apple беше единствената голяма технологична фирма или една от т.н. Великолепна седморка с 4 тримесечия забавяне на растежа на приходите. Има най-малките рейтинги за покупка от всички тези мега капитализации, според графиката, която показваме сега. Какво е уникалното за Apple, че не можеше да процъфтява през 2023 г., а сега има такава промяна в настроенията за 2024 г., различна от другите от Великолепната седморка?

Най-важното е, че това не е технологична компания, а компания за потребителски технологии. Някой като АWS, Мicrosoft, или Nvidia ще се възползва в дългосрочен план или дори в краткосрочен план поради много от инвестициите в изкуствен интелект, които влизат или поради възстановяване на корпоративните IT разходи.

Apple не работи в тази посока. Това е компания за потребителски технологии, напълно различна от технологичните компании.