Люис от Uniper: Трябва ни 25-30 гигавата нов газов капацитет

Майкъл Люис, директор на Uniper CEO

17:30 | 1 декември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Съобщаваме накратко какво стана в последните 2г. Възстановяването започна на бреговете на Вилхелмсхафен преди около година с първите доставки на втечнен газ за Германия. Накъде сме днес?

За Uniper и служителите ни предизвикателството бе огромно. Браво на всички, които се с правиха блестящо и успяха да помогнат компанията да мине през тези изключително турболентни времена.

Както казвате, основният проблем на Uniper беше фактът, че руският газ спря. Ние бяхме страна по много от дългосрочните газови договори. Т.е. вече нямахме газ, който да продаваме на клиентите. Цените скочиха. И Uniper се оказа изправен през много сериозни финансови проблеми.

Правителството се намеси.

След това обявихме нова стратегия. Освен това управлявахме рисковете в портфейла с оглед спирането на руския газ. Успяхме да компенсираме и стабилизирахме финансово компанията.

Сега изграждаме отново компанията, която е изправена пред енергийния преход. Така ще създадем зелена и гъвкава компания. Ще осигурим гъвкавото поколение и гъвкавия зелен газ, който ни трябва за енергийния преход.

Това е огромен приоритет за правителството на Германия. Много от тези пари бяха дръпнати с решението на съда. Дали това заплашва енергийния преход в страната? Как се отразява на процеса?

В краткосрочен план това е предизвикателство, с което правителството вече се зае. Но фундаментите в дългосрочен план не променят нищо.

Знаем, че трябва да се откажем от изкопаемите горива. Знаем, че трябва сериозно да ги намалим въглеродните емисии и да станем климатично неутрални до 2045г. за Германия.

Това означава, че трябва да се приложат много политики за изпълнението на целите.

Най-важното в краткосрочен план е предизвикателството на стратегията, според която трябва да изградим 25-30 гигавата нов газов капацитет. Част от него от самото начало ще бъде в готовност за водород. Друга част ще може да премине на водород или зелени газове.

Не вярвам, че тези политики са фундаментално засегнати, но е ясно..

Спрели ли сте някои от проектите си в момента?

Не в момента, но анализираме много внимателно ситуацията. Стратегията ни се основава на необходимостта да конвертираме капацитета ни на основата на изкопаеми горива – а имаме много въглища в портфейла си, който затваряме. Това не се случва само в Германия, но в цяла Европа.

Затваряме този капацитет и го заменяме с гъвкава зелена генерация. Това в краткосрочен план се нуждае от държавни мерки за прилагане на нужните пазари.