Люис от Uniper: Има дългосрочна неяснота в търсенето на газ

Майкъл Люис, директор на Uniper CEO

17:30 | 1 декември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Да говорим за газовия пазар. Търсенето на газ не се върна където беше. Нито дори близо до там. А цените на природния газ са голямото неизвестно. Каква е разумната цена на газа за новата ситуация в Европа и Германия след Северен поток и след Русия?

Много е трудно да се прецени.

Цената на газа днес е почти двойно по-висока отпреди кризата. Разбира се, много по-ниска е в пика на кризата миналата година. Сега очакваме 50 евро на мегаватчас. А беше около 20 преди кризата. И до 200 евро в разгара на кризата.

Най-важното е, че все още сме в трудна ситуация. Не можете да извадите 40% от европейското предлагане на газ без да очаквате това да има последици.

Реагирахме много бързо. Направихме редица неща, които подобриха ситуацията. Имаме пълни хранилища. Нашето, на Uniper е също пълно.

Изградихме нов газов капацитет като във Вилхелмсхафен, който построихме супер бързо миналата година.

Намалихме търсенето на газ.

Но няма съмнение, че ситуацията ще бъде напрегната, докато значително повече LNG не излязат на пазара.

Още нещо за обемите LNG. Shell, Eni и други подписаха близо 30-годишни договори с Катар. В Германия никой не го направи. А никой не е по-чувствителен от спот пазара и рисковете му от вас в Германия. Смятате ли да подпишете такива договори с катарците?

Предизвикателството ни в момента е дългосрочната неизвестност на търсенето на газ. Защото целта ни е да се освободим от газа и да преминем към водородна икономика. Вероятно първо със син водород и след това да преминем към зелен.

И да електрифицираме икономиката, както електрифицирахме отоплението например.

Търсенето на газ ще стигне пикови стойности през 30-те години и след това ще започне на спада.

Ние трябва да преценим кои са правилните договорни позиции, които трябва да заемем. Каква да е правилната индексация. Ние постоянно анализираме тези неща. И подписахме някои газови контракти. Все още имаме дългосрочни договори в портфейла си, за LNG. Постоянно правим оценка на баланса между предлагане и търсене и колко е дългосрочният газ спрямо краткосрочните газови покупки на пазара на едро и спрямо зеления газ в портфейла ни.

Майкъл Люис, директор на Uniper, много благодаря за интервюто.