Джейн Хармън: Кисинджър познаваше всички

Джейн Хармън, председател на Комисията по национална стратегия в отбраната

19:00 | 1 декември 2023
Преводач: Мария Попова

Той може и да е попаднал случайно в правителството, но аз се питам как се е задържал? Та той е съветвал всеки американски президент след Никсън, дори и когато не е бил вече в правителството. Наричате наследството му „удивително“, но това е едно противоречиво наследство заради Камбоджа, Виетнам, Чили, Аржентина, Бангладеш. Защо той е бил търсен за консултации през всичките тези години?

Той познаваше всички, имаше стратегическо мислене и дори не винаги да сте съгласни с него, аз мисля, че с времето неговите позиции се подобряваха.

Посещението на Никсън в Китай, което се осъществява по онова време го превърна в истинска суперзвезда на външната политика. Никсън също заслужава признание, но посещението промени цялата динамика на отношенията ни с Китай и изведе Китай в модерния свят.

Е, сега може да се каже, че понеже Китай представлява предизвикателство за нас, то това може би е било грешка, но аз не мисля така.

Ето и нещо прекрасно: казаха ми, че когато наскоро Хенри Кисинджър пристигнал в Пекин по време на неговата мащабна обиколка за 100 годишнината му, 700 служители на американското посолство в Пекин са го посрещнали на крака и с аплодисменти. Това е голяма работа!