Бил Акмън очаква Фед да намали лихвите още през Q1

Бил Акмън, основател и директор на Pershing Square Capital Management

19:30 | 30 ноември 2023
Преводач: Мария Попова

В някои кръгове в Съединените щати има консенсус, че изглежда за близкото бъдеще сме избегнали рецесията и се очаква така нареченото „меко приземяване“. И вие ли мислите същото?

Мисля, че е трудно да се предвиди, но икономиката наистина отслабва и виждаме признаци за това в някои компании. Но аз изпитвам известни опасения. Налице е огромна субсидия под формата на ниски лихви и много компании фиксират своите ставки или дълга си на много ниски нива. Същото, разбира се, направиха и инвеститорите в недвижими имоти.

Това върши работа, докато не спре да върши работа. Интересно ще е да се види какво ще стане, когато хората видят преоценените си дългове. Това може да има ефекта на рязка промяна, която определено ще се забележи при недвижимите имоти.

Пазарите допускат, не че винаги са прави, но те допускат, че Фед ще намали лихвите през следващата година. Днес в края на ноември не е ясно какво ще направи Фед, но мнозина смятат, че ако Фед намалят лихвите догодина ще помогнат на демократите и такъв ход ще бъде силно политически. Но други казват, че Фед не може да чака да минат изборите, защото е възможно икономиката да се нуждае от стимул. Какво смятате, че може да направи Фед?

Мисля, че те ще намалят лихвите и ще ги намалят по-скоро отколкото очакват хората. Става така, че реалните лихви, които оказват влияние върху икономиката растат докато инфлацията намалява.

Ако Фед задържи лихвите около 5,5%, а инфлацията се движи под 3% то тогава това ще са много високи лихви и това ще има забавящ ефект върху икономиката. Разбира се много бизнеси и много хора се облагодетелстват от наличието на дълг при фиксирана лихва. Но тази фиксирана лихва за много компании и особено за бизнес недвижимите имоти започва да се стопява.

Затова смятам, че има риск от твърдо приземяване, ако Фед не започна да намалява лихвите съвсем скоро.

Пазарът очаква това да стана към средата на следващата година, но аз смятам, че ще е факт още през първото тримесечие.

Фед сами признаха, че първоначално са подценили инфлацията като са казали, че е преходна, но след това наваксаха като увеличиха значително лихвите. Смятате ли, че Фед допусна грешка в начина, по който първоначално третираше инфлацията и как според вас се справят откакто започнаха да повишават лихвите?

Те определено допуснаха грешка и Фед като институция призна тази грешка. Смятам, че трябва да им се признае, че наваксаха ефикасно, признаха грешката и действаха агресивно.

Надявам се, че желанието на председателя Пауъл да не остане в историята, като този, който е причинил или е допринесъл за дългосрочна инфлация, няма да го накара да допусне грешка в обратната посока.

Имам предвид да задържи лихвите твърде високи за твърде дълго време.

Очакванията на пазара са за първо разхлабване в средата на следващата година, може би през юли, но мисля, че икономиката ще наложи ходът да се предприеме по-рано.

Според мен Фед, или поне този Фед не е политизирана институция. Те наистина се опитват да постъпят правилно.