Световната банка разчита на младежите от Глобалния Юг

Аджай Банга, президент на Световната банка

13:30 | 21 ноември 2023
Преводач: Петя Кушева

Говорим за всички несигурности. Когато поехте поста, върху Вас имаше голям натиск да реформирате Световната банка, за да бъде адекватна на целта. Каква е визията Ви? Каква е позицията Ви?

Всъщност на поста съм от няколко месеца, но имам чувството че е минала година и половина.

Банката преживява страхотна промяна по основателни причини. В края на краищата вършим добра работа.

През изминалата година по целия свят бяха одобрени 120 милиарда. В различни проекти,  в различни държави, в различни категории. Но нашите акционери искат точно това, а честно казано и светът. И дори повече, заради тези преплитащи се кризи.

Днес не можем да говорим за бедност отделно от пандемията и климатичните промени, нестабилността, продоволствената несигурност и геополитиката. Всичко това води до предизвикателства.

И когато ги съберете заедно, се създава почти перфектна буря.

Едно от нещата, които се опитвам да организирам, както изяснихме това в декларацията от Маракеш, е не само изкореняване на бедността. Това, което наистина трябва да направим е да я постигнем на една планета, която е добро място за живот.  Опитвам се да разширя имбурсирането от банката, за да включва пандемии и изменение на климата, нестабилност и всичко от сложната същност на бедността. И това е първо.

Второ, успяхме да поставим много ясен акцент върху жените и младите хора. Жените, защото половината свят е от жени. Те дори и сега не получават същия достъп, същото финансиране, същите възможности за кариера, същото образование в развития свят, без са говорим за развиващия се свят. И младите, защото младежта е най-високият процент в Глобалния Юг и те биха били демографски дивидент, ако им дадем качество на живот - чист въздух и вода, здравеопазване, образование, а след като пораснат, ще си намерят работа.

И точно сега светът е на път да създаде 350 милиона работни места в следващите 15 години за новото поколение. Трябва да генерираме един милиард. Не ни достигат две-трети. Имаме реални неща, върху които да работим и това е фокусът върху еволюцията, заедно с това да бъдем по-добра банка по отношение на партньори, бързина и ефективност. Една по-голяма банка.