BNEF очаква ръстът в предлагането да изпреварва растежа на търсенето

Уейн Тан, анализатор BloombergNEF

13:30 | 16 октомври 2023
Преводач: Петя Кушева

Ръководителите на Saudi Aramco и Exxon Мobil изразиха подкрепа за глобалния преход към по-чиста енергия. Според нея петролът ще продължава да играе основна роля десетилетия занапред. На голямо индустриално събитие в Калгари и двамата казаха, че улавянето и съхраняването на въглерод е един от най-добрите начини за намаляване на емисиите. Те твърдят и че намаляването на използването на петрола прекалено бързо би било опасно, като се има предвид нарастващото търсене на енергия.

Относно цените на суровия петрол, той се търгува на десетмесечен връх, а физическият пазар показа признаци на затягане поради намаленото производство на ОПЕК+.

Нека сега включим петролния анализатор на Bloomberg NEF Уейн Тан за пазарната прогноза. И така, Уейн, какво наблюдавате на пазара на петрол в момента? Какво отвъд тези съкращения кара цените да се повишават?

Разглеждаме световните петролни запаси много отблизо и по-конкретно как нивата на запасите се различават спрямо сезонните норми. Идеята е да усетим колко агресивно се движат запасите спрямо минали тенденции.

В този период на годината е съвсем нормално запасите на суров петрол да намаляват.

Необичайното е, че спадат много по-бързо отколкото сезонните тенденции. И това ни показва, че физическите пазари се затягат доста бързо и агресивно. Има две основни причини за това.

Първата е намаляване на износа и производството от Саудитска Арабия и Русия, за което вече анализатори споменаха. Втората е устойчивото нарастване на търсенето на петрол в Китай, въпреки забавената икономическа дейност.

И така, как изглежда перспективата за 2024 г.?

Очакваме ръстът на предлагането да изпреварва растежа на търсенето. И очакваме баланса на световния пазар на петрол да се разхлаби малко в началото на следващата година. Това е при предположението, че повечето от сделката с ОПЕК+ за намаляване на производството ще остане в сила за цялата 2024 г.

По сектори, подобно на тази година, очакваме нефтохимическият и авиационният сектор да бъдат ключовия двигател на растежа на глобалното търсене.

По региони, Азия вероятно ще отбележи по-голямата част от растежа на търсенето догодина. Но това не означава, че няма насрещни ветрове.

Първият е ръста при страните извън ОПЕК+ като Иран, Венецуела и Либия. Те увеличават доставките значително през последните няколко месеца. Според нашия тракер се предполага, че нивата на производство на Иран надвишават 3 милиона барела на ден през август. Може да стигне до 3,6 или 3,8 милиона барела на ден, което е съпоставимо с периода между септември 2016 г. и април 2018 г., когато ядрената сделка с Иран влезе в сила.