FreeWire очаква заводите за батерии да поемат работници от традиционната автоиндустрия

Аркади Сосинов, директор на FreeWire Technologies

16:30 | 27 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Аргументът на синдикатите е, че много публични пари отиват в инфраструктура и в производствен капацитет, но не и за труд. Вие казвате, че работните места на поточната линия могат да се пренасочат, примерно към вашата индустрия.

Точно така, смятам, че ще има преразпределение на работните места.

Ясно е, че броят на работните места за производството на електромобили е с 40% по-нисък от този за производството на коли с двигателни в вътрешно горене. Джим Фарли вече го каза.

Преди 3г имаше два завода за батерии в САЩ. Днес имаме 30 или действащи, или готови за отваряне до 4г.

До края на десетилетието ще има 20 пъти повече капацитет за производство на батерии от началото му.

Преразпределението на работните места ще се случи. Няма да засегне всички еднакво. Имаме пренасочване от работа с 18 до 31 долара надница на час към по-добре платена работа в производството на батерии.

Стачката на UAW срещу производителите на коли не е за работниците, а за самия синдикат. Защото те няма да подкрепят производителите на батерии, нито производителите на чипове.

Имате стотици бързи зарядни станции в Северна Америка, както и в Европа. Можете ли да кажете, че парите идват от Закона за намаляване на инфлацията и можете да предложите работа на тези, които сега са на поточната линия и се тревожат за бъдещето си?

Днес имаме работни места за работниците от UAW. Но всъщност няма да можем да поемем цялото търсене, което ще освободят тези производители. Има стотици компании в този сегмент – от производителите на батерии до технологиите за зарядни станции, които поемат много от тези работни места.

Нещо ще се случи в прехода към слънчева система.

Голяма част от работниците влязоха в слънчевата индустрия, високо платени работни места. Сега те виждаме чудесните резултати.