Джон Кърби за първите танкове Ейбрамс за Украйна, част 1

Джон Кърби, координатор „Стратегически комуникации“ към Националния съвет по сигурност

19:30 | 26 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Ако разгледаме типа военни действия в южна Украйна, където има много открити пространства, открити територии и украинците преминават през огромни руски минни полета и създават дълбока отбрана, от множество окопни линии, то тежковъоръжения танк „Ейбрамс“, който, разбира се не може да мине през минно поле, ще даде на украинските войски значително по-голяма мобилност, по-висока скорост и определено повече огнева мощ, за да пробият отбраната на руснаците. При първото искане за тези танкове се каза, че не са подходящи за Украйна, че „Ейбрамс“ използват самолетно гориво, че са много скъпи и изискват скъпа поддръжка. Това все още е така, но как Украйна ще се справи с тези предизвикателства?

Да, всичко това е вярно. Това е сложно оборудване, което изисква професионална поддръжка, значителна логистика и снабдяване, за да се гарантира наличието на всички резервни части и работата на машините.

Всички тези предизвикателства си остават и ни отне много време, за да се уверим, че украинците са обучени не само как да използват танка, но и как да го поддържат и че е осигурено достатъчно снабдяване с резервни части, за да функционират машините на бойното поле.

Разбира се, ние поддържаме връзка с тях докато танковете навлизат на фронтовата линия и влизат в реални сражения. Поддържаме връзка и следим поддръжката, за да могат танковете бързо да се връщат на фронта след ремонт.

Миналата седмица с колегите съобщихме, че ATACMS, ракетите с далечен обсег на действие, които поиска Зеленски, а Белият дом неохотно прие да осигури вече са на път. Колко такива ракети ще изпрати САЩ на Украйна и кога реално ще бъдат получени?

Няма официално съобщение относно тези ракети с далечен обсег, което да коментирам. Мога само да кажа, че миналата седмица президентът с гордост обяви още един пакет от помощ за сигурността, докато президентът Зеленски беше тук и ще продължим да осигуряваме такива пакети в помощ на сигурността.

Още от самото начало, вниманието ни е съсредоточено върху нуждите на украиницте в реално време, защото с времето войната се променя и ние искаме способностите им да се променят с времето. Разговорите с украинците се водят и в момента и не искам да изпреварвам събитията.