Ратнър: Стачката ще определи победители и губещи, част 3

Стив Ратнър, председател и директор, Willet Advisors

16:30 | 25 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Навремето описвахте съотношението между заплатата на директора и средната заплата работниците. И как това съотношение се е повишило. Нещо като ръст от 60 пъти на 400 пъти.

Дори 460 пъти. Нещо такова.

Кой е по-големия проблем в автоиндустрията? Не става дума само за тях, наистина. Става дума колко получава капиталът и колко работниците? В последните десетилетия без съмнение промяна в полза на капитала.

Ами, има, но става дума колко да получава директорът. Той не е точно капиталистът, но е служител. Мисля, че можем да кажем, че работниците в автоиндустрията ще получат повече, защото директорите им ще имат по-големи заплати.

Но можем да решим и да плащаме по-малко на директорите, защото цифрите полудяха.

През 1979г директорът на General Motors получаваше малко под 1 млн долара на година. Днес взема 25-30 млн долара. Това е огромно повишение. И се случва в цялата икономика. Но е друга тема.

Заплатите на директорите и мениджърите е реален проблем.

Какво да кажем на инвеститорите като вас? Не само в автоиндустрията, но и като цяло, ако има промяна във фокуса към труда, която ще свие маржините? Това означава ли, че перспективите за притежателите на акции намаляват и акциите ще падат?

Ако това стане, да. Но още не знаем. Има много стачки и искания за големи повишения. Но от другата страна имаме икономика, в която бизнесът има повече ценова мощ отпреди. Честно казано, има по-малко конкуренция, по-малко синдикати като цяло и т.н.

Така че печалбите на компаниите останаха изненадващо силни. Корпоративните печалби са много по-високи сега, отколкото някой си е представял за този момент от цикъла.

Така че да, може печалбите леко да се свият, може би дори трябва. Но едва ли това не ми дава да спя нощем.

Кое ви държи буден нощем?

Ако искате да останем на темата, тогава трябва да говорим за цялото бъдеще на производството. Президентът Байдън бе ясен, както и мнозина други, че искат възраждане на производството в тази страна.

Законът за борба с инфлацията и някои закони за инфраструктурата са направени, за да привлекат производството тук от чужбина. Но трябва и да признаем, че не можем да правим повечето неща при глобално конкурентни разходи.

Просто имаме много висока структура на заплатите. Като цяло високи разходи. Имаме много по-строги екологични правила, както според мен и трябва, но това също си има цена.

Имаме проблеми с разрешителните и това също е разход, който е нужен.

Така че хората, които казват, че трябва съживим производството тук, сами се оборват. И оборват самите американци.