Как гладуването подобрява здравето и продължителността на живота, част 5

Кристен Браун, Bloomberg

11:00 | 2 юли 2023
Преводач: Петя Кушева

Ограничаването на калориите при диетата, имитираща гладуване води до реакция на тялото към традиционните методи на гладуване. Но не е толкова просто, като  ограничаване калории. Лонго и екипът му прекарват години в усъвършенстване на хранителни комбинации, които могат да се прилагат, без да задействат начините, по които тялото усеща храната.

"Въвеждате диета имитираща гладуване и системата започва да се свива. Първо се премахват увредените компоненти. И тогава си помислихме, че ако диетата имитираща гладуване убива увредения компонент, непокорния компонент, възможно ли е да преследва и раковите клетки, автоимунните клетки, инсулин-резистентните клетки? През последните 10 години се бяхме фокусирали върху това и открихме, че наистина е така."

Лонго и екипът му виждат обещаващи резултати сред пациентите, страдащи от различни заболявания. Той подчертава, че диетата имитираща гладуване не е алтернатива на лекарствата. Вместо това, тя работи най-ефективно в комбинация с тях.

"Лекарят на бъдещето ще трябва да знае много повече за това и особено след като сега в Съединените щати разходите за здравеопазването са около 20 процента на от БВП.  Това не е устойчиво и храната, очевидно е най-добрият начин на лечение."

След 30 клинични изпитвания, Американската агенция по храните и лекарствата, FDA, е в процес на даване на одобрение.

"За рака току-що подадохме заявление в Агенцията по храните и лекарствата за ново изследвано лекарство. Искаме да превърнем храната в лекарство, така че да може диетата да се използва при пациенти с рак."

Лонго е разработил услуга за доставка на храна, наречена ProLon, от която хората могат да си купят храните за диетата, имитираща гладуване. Той препоръчва да говорите с лекар преди да започнете.

Казва, че дарява всичките си печалби от ProLon за изследвания.

Дейвид Синклеър, професор по генетика, медицински факултет Харвард мисли, че Валтер греши: "Той и аз винаги сме имали разногласия относно всичко."