Петролните трейдъри залагат на по-ниски цени

Андрю Джейнс, Bloomberg

15:22 | 12 юни 2023
Обновен: 15:28 | 12 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Защо петролните пазари следят повече какво прави Саудитска Арабия като съкращения на производството, следят дори предупрежденията й?

Така е. Саудитска Арабия преди една седмица направи едностранно съкращение. Освен това подсказа, че може да има още. Това стана само няколко седмици след като министърът й на енергетиката предупреди хората, които спекулират около по-ниските цени на петрола, че може да ги заболи, както се изрази.

Реакцията на пазара обаче бе доста едностранна. Не забелязахме голям ръст през миналия месец. Да, в деня на обявяване на съкращенията имаше, но след това WTI се повиши само с около 0,6% и после цените спаднаха.

Няколко важни причини има за това. Вероятно най-голямата е Китай.

Пазарът все още очаква и се надява на силно отблъскване, което още не сме видели. Може да се случи, но хората стават по-песимистично настроени.

Другата важна причина е Русия.

Миналата седмица руският износ на петрол бе едва със 100 хиляди барела на ден под рекорда. И това въпреки санкциите и ценовия таван. Руският износ доказа, че пазарът е устойчив.

Освен това имаме някакси разочароващ летен сезон на шофиране в САЩ. Търсенето на дизел глобално изглежда колебливо, защото някои големи икономики или се забавят, или вървят евентуално към рецесия.

Така че динамиката търсене-предлагане не изглежда да подкрепя по-високи цени на петрола засега. Затова поне за момента пазарът пренебрегва съобщенията от Саудитска Арабия.

Значи въпросът е кое ще води най-силно инерцията в бъдеще? Дали търсенето от Китай, защото заради известен отлив на капитали се очаква нов спад?

Да. Мисля, че вероятно Китай е основният фактор.

Джеф Къри каза в началото, че са направили третото поред понижение от 6 месеца. И сега очакват Брент на 86 долара до края на годината. А в последните години Goldman са видни оптимисти за петрола.

Има леко отстъпление от този оптимизъм с тази бележка в стил mea culpa отпреди няколко седмици, с която признаха, че са объркали малко нещата. Но е интересно, че все още очакват Брент на 86 долара. Все още очакват ръст.