Фармацевтичните заводи в Индия се проверяват от FDA, част 1

Крис Кей, Bloomberg

10:00 | 3 юни 2023
Преводач: Петя Кушева


Какъв интересен репортаж, Крис.  Какво установиха инспекторите от Администрацията по храните и лекарствана на САЩ, след като се върнаха от индийските фабрики за лекарства?

Голямо внимание се обърна наскоро на индийската фармацевтична индустрия вълната от трагични смъртни случаи на деца, свързани със сиропи за кашлица, произведени от някои малко известни,  нерегистрирани производители, за които активисти за общественото здраве казват, че не са добре регулирани.

Но репортажът ни показва, че в индустрията има големи проблеми. Имаше почти двегодишно прекъсване по време на пандемията, когато бяха спрели инспекциите на FDA в индийските заводи. Все още има силен отлив на одити, не само в Индия, но по целия свят.

Тук в Индия вече бяха открити много проблеми, които бяха описани подробно в много доклади от одити, които успяхме да получим посредством регламента за свобода на информацията. При някои има опасно замърсяване, проблеми със стерилността, унищожаване на документи от регулаторна страна, течове на вода, лошо обучен персонал. Някои от тези проблеми също са свързани със  смъртоносни или много опасни медицински скандали, които се случиха и в САЩ.

Трябва да попитам какво се случва в самата Индия? Какво правят властите за потушаването на тези скандали и опитите да се предотвратят нови?

Част от проблема е, че това е много чувствителен политически въпрос за правителството на Индия. Говорим за индустрия за производство на генерични лекарства за 50 милиарда. Това е една от историите на успеха на Индия и всичко това се случва в период, когато Индия се опитва да привлече инвестиции от Китай. А критиците и защитниците на здравните кампании биха казали, че е имало колебание от правителството и регулаторите да притиснат силно и бързо тези нарушители.

Във връзка със смъртните случаи от сиропа за кашлица, през последните месеци са отнети лицензите на редица по-малки нелистнати компании, които не са много добре познати. Властите казаха, че фирми, които искат да изнасят такива сиропи трябва да получат одобрение от правителствени лаборатории, които първо да тестват сиропите преди да бъдат изнасяни.

Но това са много незначителни реакции по въпроса. Кампаниите за обществено здраве казват, че това не е реформа за ефективна проверка на индустрията. Много от големите компании бяха проверени от американската Администрация по храните и лекарствата и казаха, че правят какво могат да решат проблемите.