Байдън призова и двете камари да одобрят сделката за дълга

Джо Байдън, президент на САЩ

13:00 | 29 май 2023
Обновен: 13:48 | 29 май 2023
Преводач: Мария Попова

 

Съжалявам, че ви карам да чакате, но имаме добри новини. Току-що разговарях с председателя на Конгреса Маккарти и постигнахме двупартийно споразумение за бюджета, което сме готови да представим на целия Конгрес.

Мисля, че това е наистина важна стъпка напред - извинете - и премахва заплахата от катастрофален фалит, защитава нашето трудно постигнато и историческо икономическо възстановяване.

Освен това споразумението представлява компромис, което означава, че никой не е получил всичко, което иска. Но това е отговорността на управлението.

И това е споразумение, което е добра новина за американския народ както вярвам, че ще се убедите. Споразумението предотвратява най-лошата възможна криза: фалит за първи път в историята на нашата страна: икономическа рецесия, опустошени пенсионни спестявания, милиони загубени работни места.

То също така защитава ключови приоритети, постижения и ценности, за които демократите от Конгреса и аз се борихме дълго, дълго и упорито.

Да инвестираме в програмата на Америка, това е създаването на работни места в общностите в цялата страна, това е защита на социалното осигуряване, на Medicare и ветераните, както и на много други неща.

Председателят на Конгреса и аз ясно заявихме от самото начало, че единственият път напред е двупартийно споразумение. Това споразумение сега ще се представи на Камарата на представителите на Съединените щати и на Сената. И аз настоятелно призовавам двете камари да приемат това споразумение.

Нека продължим да изпълняваме задълженията си и да изградим най-силната икономика в историята на света.