Майк Пайл за преговорите за дълга, Китай, част 2

Майк Пайл, зам. национален съветник по сигурността по международна икономика

17:12 | 22 май 2023
Преводач: Мария Попова

Китай се очерта като една от най-важните причини за цялото това пътуване, не само на темата на комюникето и на допълнителните споразумения – Micron сключват договор с Япония, а Рам Еманюел ми каза, че играта е голяма, когато става дума за принуда в икономиката. Но в комюникето се казва, че групата не иска да се откъсва от Китай, а иска да намали риска. Каква е разликата?

Китай беше ключова тема в разговорите. Лидерите искаха да са уверени в това, което комуникират и това пролича в съвместната декларация: всички ние, на държавно ниво ще възприемем ясен подход към Китай, но по същество, когато се стигне до базовите принципи, които ни обединяват, там има един основен общо подход. Говори се за намаляване на риска, а не за откъсване и това е нещо, за което лидерите са съгласни и искат да постигнат заедно.

Това означава, че има някои области в които опасенията са налице като икономическата принуда, непазарните политики и практики на Китай, които влошават шансовете на всички наши компании, неща като тяхното желание да се сдобият с модерни технологии, за да развиват военните си способности.

Това са общи притеснения и въпроси, по които ще предприемем действия, но това не означава, че няма място за разширяване на икономическите отношения между Китай и Г-7. Например, 2022 беше рекордна година за двустранните търговски отношения между САЩ и Китай.

Това е подходът. Това не е откъсване, рекордната търговия не е откъсване, но казваме, че има някои много важни опасения, спрямо които ние и нашите партньори искаме да намалим риска.