Колко още авиокомпаниите ще вдигат цените на билетите, част 1

Хелейн Бекър, старши анализатор в Cowen

16:00 | 11 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

В основата на това стои един голям въпрос, особено при пътуванията със самолет: докога могат да продължат да ръстат цените значително над на обичайната инфлация? И за да ви дам представа, февруари, на годишна база инфлацията достигна 27.4% за самолетните полети - само на годишна база. Това е невероятно. Повече от два пъти по-висока от инфлацията навсякъде.

Хелейн Бекър се присъединява към нас, за да поговорим колко дълго ще продължи това, дали маржовете ще продължават да се увеличават и кога ще започнем да получаваме отпор, за какъвто  чухме от самия президент Байдън вчера.  Хелейн Бекър, старши анализатор в Cowen, нека започнем оттам, защо потребителите не се противопоставят повече на тези невероятни увеличения на цените?

Има две причини, Лиза. Първата е, че преди година през първото тримесечие все още имаше омикрон. Това е единият проблем. След това, вторият проблем е свързан с летните пътувания, особено международните пътувания, защото помните преди година, САЩ не премахнаха ограниченията до 11-ти юни и много хора вече бяха пропуснали летни пътувания или бяха планирали между средата на март и май и вече бяха решили къде ще отидат.

Много неща все още не бяха отворени. А сега всичко е отворено и на хората им е омръзнало да си стоят вкъщи. Искат да пътуват. Чувстват се сякаш са пропуснали много неща и тръгват. Има огромно търсене. Почти на нивото, на което бяхме през 2019 година.

Но имаме между 10 и 20% по-малко свободни места. Резултатът е, че дори при 100% завръщане на бизнес и международните пътници, при толкова силно търсене, което надвишава предлагането, авиокомпаниите увеличават цените на билетите и ще продължат да го правят, докато не се появи сериозен отпор.

А вие не виждате сериозен отпор?

Със сигурност засега не виждам такъв за летните месеци. Малко се притеснявам след Деня на труда като цяло, защото обикновено тогава се наблюдава спад. Но съм малко притеснена, защото мисля, че дотогава хората може да са изтощени от цените.

И, разбира се, не мислим, че лятото ще бъде значително по-добро от миналото лято, особено в района на Ню Йорк, където имаме сериозна липса на ръководители на полети и правителството пита авиокомпаниите дали ще помогнат, като намалят капацитета на пазара.

Повечето авиокомпании работят сега със заетост над нивата отпреди пандемията. Така че авиокомпаниите бяха готови. Правителството не е.