Как OPEC+ влияе на зеления преход в Австралия

Али Изади, BloombergNEF

22:00 | 5 април 2023
Обновен: 22:32 | 5 април 2023
Преводач: Мария Попова

Петролът записа най-големия си скок от повече от година  насам след изненадващото съкращение на производството обявено от ОПЕК. Обсъждаме как ще повлияе това на усилията за преход към чиста енергия с Али Изади от Блумбърг Ню Енерджи Файнансес. Какво означава затегнатият петролен пазар за зелената енергетика?

Най-вероятно ще чуем призиви за увеличаване на производството от някои западни държави като Канада и САЩ. Същевременно е малко вероятно да видим промяна в стратегиите за преход на компаниите. Макар всеки допълнителен инфлационен натиск заради този ход да води до по-високи лихви, а оттам и повишени финансови разходи за проектите за зелена енергия, тези повишени финансови разходи ще повлияят и на проекти за изкопаеми горива. Така че, като цяло влиянието е негативно.

В крайна сметка, това, което ходът на ОПЕК прави очевидно е необходимостта за държавите вносителки на петрол да ускорят прехода, за да намалят зависимостта си от доставките на изкопаеми горива и волатилността на цените.

Австралия прие ключов закон по климатичните промени. Какво е неговото значение?

Вие говорите за поправките към предпазния механизъм. Австралия прилага този предпазен механизъм от 2016 спрямо производствени мощности с високи емисии без централите за производство на електроенергия.

Приблизително 30% от емисиите на Австралия са обхванати от тази мярка. Тя изисква такива производствени мощности да снижат емисиите си спрямо една база било чрез използване на технологии, било чрез компенсаторно използване на австралийските въглеродни кредити.

До неотдавна тази база беше доста висока, което означаваше, че на практика нямаше снижаване на емисиите.

Според формулировката на нашия австралийски екип: „механизмът трябваше да отиде на зъболекар, за да му се сложат зъби“. Точно това се случи с приемането на поправките миналата седмица. Базовата граница беше понижена и ще се наложи реално снижаване на емисиите.