Пазари Азия, 31 март 2023

Ивон Ман, Bloomberg

12:26 | 31 март 2023
Преводач: Мария Попова

Приключва едно тримесечие на сътресения с позитивна нагласа за Азия поне по отношение на акциите. Инвеститорите изглежда се отърсиха от темата с банките. Днес в центъра на вниманието са данните за производствената активност в Китай, които показват, че темповете на възстановяване са по-високи. Има леко отстъпление в индустриалните данни, но все пак се говори за разширяване.

Истинската изненада идва от сектора на услугите – повишението за март там е до 58,2%, което е 12 годишен връх за този показател. Освен това строителството нараства до най-високото ниво, което сме виждали от рекордната 2012 насам.

Според Bloomberg търсенето на вътрешния пазар се засилва, а това е наистина важно и помогна за повишаването на настроението в целия регион. В Япония и Южна Корея индексите на капиталовите пазари добавят почти един процент печалба. Технологичният сектор е категоричният лидер през тримесечието.

Новините бяха много и за преструктурирането на Alibaba, но се започна с появяването на Джак Ма, после научихме за промените в  Alibaba, а няколко дни по-късно научихме, че една от дъщерните компании, логистичната „Цайняо“ се готви да стъпи на борсата в Хонконг.

За момента не знаем какви са оценките на „Цайняо“, но видяхме как jd.com също подадоха заявления за две свои компании да бъдат листнати тук в Хонконг, което може да стане факт съвсем скоро. При тези новини акциите ни на двете компании поскъпнаха.

Самата борса в Хонконг също имаше полза от това и индексът отбеляза покачване, а така се вдъхна нов живот на първичните публични предлагания в Хонконг.

От Хонконг, Ивон Ман, Bloomberg.