Защо глобалната империя на Мъск е главоболие за САЩ

Алекс Уеб, Bloomberg

19:00 | 22 март 2023
Преводач: Мария Попова

В рубриката Big Take излезе интересна статия относно това как огромната империя на Илон Мъск му дава еднолична власт, твърде голяма власт според някои и мрежа от чуждестранни поддръжници, а това носи големи главоболия за Вашингтон. Разговаряме с Алекс Уеб. Кои са основните предизвикателства? Какво около Илон Мъск смущава съня на администрацията във Вашингтон?

Много неща. От една страна имаме Starlink, която е част от SpaceX ракетната компания на Илон Мъск и използва сателити в ниска орбита, което означава, че можете да  комуникирате по телефон и чрез интернет с целия свят. Starlink бяха използвани в Украйна.

След инвазията на Русия, Мъск заяви, че предоставя услугата безплатно за Украйна.

После осъзна, че тя е доста скъпа и се замисли дали да не я спре. От правителството казаха, че подобно нещо би трябвало да е под контрола на държавата, под наш контрол, а не на частно лице.

Добавяме към това и придобиването на Twitter, финансирано в голяма степен  от чуждестранни капитали и въпросът дали те могат да оказват влияние върху това, което Мъск прави.

И накрая, най-голямата фабрика на Tesla е в покрайнините на Шанхай. Има опасения, че и за евентуално влияние от Китай. Според Bloomberg всички тези динамични елементи притесняват администрацията на Байдън.

Как се вписва Twitter в цялата картина?

По отношение на Twitter големият въпрос е модерацията на съдържанието.

Мъск съкрати значително разходите на много места, но модерацията на съдържание също беше засегната. Тя е повод за тревога, защото там всякакви злонамерени лица биха могли да избегнат контрола. Това е значителен повод за тревога за администрацията.