Председателят на Credit Suisse: Това е исторически и тъжен ден

Алекс Леман, председател на Credit Suisse

11:45 | 20 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Дами и господа, това е исторически момент. Тъжен и много труден за Credit Suisse, Швейцария и глобалните финансови пазари. Още когато поех поста преди около година беше ясно, че не можем да продължаваме така.

От 7 месеца Улрих Кьорнер е на поста като директор и предприе решителни действия и направи смени на важни постове. С екипа си той работи за културната промяна и за новата посока на Credit Suisse.

Изпитвам много голямо уважение към Улрих Кьорнер и неговия мениджърски екип, въпреки фактите, защото успяхме да постигнем много цели, които си бяхме поставили. Но нямахме време да приключим проекта навреме.

Силният отлив на клиентски депозити през октомври миналата година бе големия обрат, но ние успяхме да се съвземем и започнахме 2023г. с много ентусиазъм и енергия.

Последните събития, които започнаха с американските банки ни удариха в най-неподходящия момент.

Миналата година, успяхме да преодолеем загубата на доверието на пазарите, но втория път не се получи.

Спиралата, водеща към дъното на загуба на доверие и ситуацията от последните няколко дни ясно показа, че Credit Suisse не може да продължи съществува както преди.

Това решение, убеден съм, ще гарантира стабилността на клиентите ни, на служителите ни, на финансовите пазари и на Швейцария като цяло.

Ситуацията е много трудна. Решенията не бяха лесни. В момента няма друго избор, а този е най-добрия при сегашните обстоятелства.