Бремър: НАТО е в прокси война с Русия, част 1

Иън Бремър, президент на Eurasia Group

20:00 | 2 февруари 2023
Обновен: 01:13 | 3 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

Искам да чуя вашата гледна точка по ситуацията. Танковете са на път, но това ще отнеме време. А междувременно руснаците притискат украинците на изток.

Две неща трябва да се споменат. Тези танкове, също като ракетите Patriot, за които се говореше преди месец, също като ракетните системи HIMARS, за които се говореше преди няколко месеца – за всички тези системи, буквално седмици преди това западните лидери казваха: „Не, няма да ги доставим на украинците, защото е твърде опасно, защото означава ескалация...“ Но в хода на войната, с ефикасните действия на украинците на терен и с това, че ескалацията от страна на руснаците беше по-слаба от очакваната, готовността за подкрепа на Украйна постепенно нарасна. Тези танкове няма да променят хода на военните действия преди да минат месеци. Но те ще покажат на руснаците, че усилията им да откъснат НАТО, да откъснат европейците, да откъснат демократите и републиканците от Украйна няма да дадат плод скоро. Налице е изключително ниво на консолидация на целия западен съюз, включиха се дори и  държави като Южна Корея и Япония и това наистина би трябвало да прави Путин много нещастен.

Нещастен, добре, но има ли нещо, което да промени позицията му? Той прецени погрешно Зеленски, прецени погрешно НАТО и направи поредица от грешки, но не виждам признаци да е склонен да промени позицията си – нещо, което трябва да постигнем в крайна сметка, нали?

Той промени позицията си, но не и по начина, по който ни се иска. Той говореше за „специална военна операция“, а сега я нарича „война“. Не искаше да съсипва допълнително руските граждани, но после мобилизира 300 хиляди мъже и вероятно ще разшири мобилизацията през следващите месеци. С времето, това увеличава натиска над Путин в страната му. Но до момента, фактът, че Западът се обедини доведе единствено до едно руско правителство, което продължава да е силно фокусирано над това да накара украинците да платят непосредствената цена. И какво виждаме в следствие на това? Виждаме усилия да широко мащабен обстрел на цивилни цели и, че страданието понесено на плещите на 44 милиона украинци в момента продължава да расте.