Калхун: Не спираме развойната дейност

Дейвид Калхун, директор на Boeing

08:30 | 2 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Вие все още сте иновативен бизнес.

О, да. И при гражданските, и при военните производства. Научихме много за гражданските модели от военните си програми, които са изключителни.

Автономността, както знаете, съществува днес във военното производство.

Така че тя ще дойде във всички самолети най-накрая. Това е важно. Това е безопасно. Затова иновациите са навсякъде.

Но това е иновация, започнала при военното производство и възприета и в гражданските продукти. Как става?

Движи се и в двете посоки. Ние правим неща тук, които внасяме във военното производство. Правим автономни решения за военното производство и ги пренасяме в гражданското.

Този трансфер на технологии зависи от програмата и целите й. Това е постоянно прехвърляне на умения, талант и инженерна мисъл.

Казахте обаче, не няма да има нови самолети до 2035г. Говорите за иновации и постоянни нови идеи, но няма нови продукти. Защо?

Трябва да внимавате като казвате „нови продукти“.

777Х има две версии – карго и пътническа. И двете излизат през 2025г. Тук има още работа. Иновативна работа. Трябва да се сертифицират, да се въведат в експлоатация.

Имаме 2 версии от семейството на МАХ.

МАХ-7 и МАХ-10. Същото е, минават през сертификация.

Това са реални усилия, в които всички участваме.

Във военното производство имаме автономни самолети. Две версии. Едната за презареждате. И двете са забележителни. И всичко това върви паралелно.

Значи очаквате в бъдеще да има автономни граждански самолети?

О, да. Бъдещето е такова. Ще отнеме време. Трябва да се изгради доверие. Ще има процес на сертифициране, на който всички вярваме и се уповаваме.

Сигурно знаете, имаме изцяло електрически и автономен самолет. Наричаме го Wisk. Този самолет лети и ние работим вече с Федералната авиационна агенция за разработването на програма за сертифициране за автономните самолети и за Wisk.

Има толкова много още за учене и правене, но вече го имаме.