Компаниите ще допълват в пенсионния план на работника вноските по студентския дълг

Дженифър Забасаджа, Bloomberg

21:30 | 1 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Какво ще кажете, ако изплащането на студентските заеми ви помогне да спестите за пенсия? Е, от 2024 г. нататък ще може. Нова разпоредба на Законопроекта за разходите подписана от президента Байдън през декември официално ще позволи на компаниите да разширят програмите на пенсионната осигуровка 401(к), така че да включат плащанията по нашите заеми. И това е замислено да работи подобно на начина, по който традиционните програми 401(к), като компанията допълва в пенсионния план на работника същата сума, като тази от вноската по заема за изплащането на студентския дълг. В момента някои компании вече го правят или поне мислят за него, но явно недостатъчно.

Американците дължат 1.8 трилиона долара в частни и федерални студентски заеми с непропорционално голям дял на заемите на чернокожи и кафяви кредитополучатели, а жените имат приблизително две-трети от общия брой федералните студентски дългове.

Не само това, но много от нас се подготвяме за възобновяване на плащанията за първи път от повече от три години. Така че прилагането на тази програма би могло да бъде от полза за привличането и задържането на млади и разнообразни таланти. Но реалността е, че това не е универсално лекарство за онова, което все повече се превръща в социално-икономически проблем за САЩ.