Поевтиняват ли видеоигрите

Ирина Eнгъл, Bloomberg

15:00 | 1 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева


Получихте ли видеоигра за Коледа?  Ако да, който и да ви го е подарил е минал тънко. Цените за игри, играчки и хобита паднаха 4.8% през годината до декември. Това се дължи най-вече на по-евтините компютърни игри, според британската Служба за национална статистика. И така, какво се случи през декември? Три неща.

Първо, липса на нови версии на игрите през 2022 г. Новите игри обикновено са по-скъпи. Затова понеже не е имало толкова много горещи, скъпи нови версии, хората просто са имали повече намалени заглавия, от които да избират. За да бъдем честни, имаше няколко нови игри през декември, но нито една от тях не достигна до върха на класациите. Например най-новата Need for Speed беше най-добре представилата се, но продажбите за първите пет седмици бяха с 40 процента по-ниски, отколкото версията от 2019 г.

Второ, празничните намаления. Геймърските компании пускат типичните си намаления на Черен петък и Коледа, за да стимулират продажбите на съществуващите игри. FIFA 23, топ играта за декември в Обединеното кралство беше намалена до 70 %.

И трето, въпреки по-ниските цени, по-малко хора купуват игри. Изглежда, че качеството е важно, а не цената. Дори в условията на криза на разходите за живот.

Означава ли това, че видеоигрите поевтиняват? Е, краткият отговор е, вероятно не.

2022 беше година на корекция след две изключителни години на блокирано гориво за цялата гейминг индустрия. Цените вероятно отново ще се повишат. Това, разбира се, ще е така, ако всички нови представяния вървят по план.