Ник Клег от META за прехода към метавселената, част 3

Ник Клег, президент на META по глобалните въпроси

01:29 | 27 януари 2023
Обновен: 01:35 | 27 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Докато седим тук в Давос един от големите проблеми, а и не само в Давос, но и за целия свят сега са някои различия в системите. В Европа и Съединените щати има различни регулации на водещите технологии. В основата си системите са еднакви, но Китай е доста различен. Те имат различен подход към социалните медии, включително и за други неща. Можем ли да имаме свят, в който те са интегрирани или трябва да се разделят? Трябва ли Китай да върви по свой път в социалните медии, и Западът по своя.

Те вече са разделени. Нямаме глобален интернет. Хората говорят непрекъснато за глобален интернет. Той не съществува.

Имате китайски интернет, който по свой начин е изключително успешен. Изолиран е от останалата част на света. Обект е на много вътрешно наблюдение, но на Facebook не е позволено да работи в Китай, докато китайските социални медии могат да работят в Съединените щати.  

TikTok например! Колко голям е рискът за национална сигурност? Защото мнозина във Вашингтон смятат, че наистина е така.

Ще оставя това на експертите по национална сигурност. Това, което бих отбелязал, по повод предишния ви въпрос е, че няма равнопоставеност. Китайските социалните медии и компаниите могат да работят в Китай, в Европа и Америка. Ние можем да работим в Америка и Европа, но не и в Китай.

Има дисбаланс, който е важен в дългосрочен план. Отчасти защото подходът към личните данни е много различен в културно, правно и политическо отношение в Китай. Има и малко по-фини неща, по-малки разлики между ЕС и САЩ.  Една от интересните динамики е, че Европейският съюз сега е водещ в новите правила и регулация, но не и в технологично или търговско отношение.

Нямате технологични гиганти като в Съединените щати или в Китай. И все пак Европа, която няма големите технологични гиганти, изобретява правилата за тях.

Интересен пъзел, в който бих добавил четвърти елемент -  Индия. Европа, Америка, Китай и Индия са четирите големи парчета от пъзела, които съставляват начина, по който интернет оперира в съвременния свят.

Докато седим тук, в Давос, си давам сметка, че Украйна е на около 2000 километра.  В момента там бушува война. И това може би не е първата война в социалните медии, но социалните медии изиграха важна роля, особено за украинците и президента Зеленски. Какви са вашите наблюдения за това как са използвани социалните медии?

Първо, използвани са много ефективно от президента Зелински и неговия екип. И когато той направи обръщение директно към руския народ в навечерието на нахлуването на Русия, го направи в социалните медии. Около 80 милиона души в Русия видяха какво каза в социалните медии.

Но също така не забравяйте, че преди това Русия се опитваше да затвори Instagram и Facebook. Много руснаци използваха Instagram и Facebook, за да общуват с приятели в Украйна и обратното. И това в известен смисъл е социалната медия в най-добрата си роля.

Това са човешки същества от различни страни и дори когато правителствата и може би в този случай техните армии воюват една срещу друга, те все още се търсят в социалните медии като приятелски човешки същества.