Infosys очаква ръст в Европа, по-голям от останалите региони

Салил Парех, директор на Infosys

16:00 | 25 януари 2023
Обновен: 16:55 | 25 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Въпреки оптимизма в Давос, има несигурност наоколо заради макроикономиката и ръста, очакванията намаляха и дори има опасения от рецесия. Как да приемаме вашия ръст в близките тримесечия? Кое ще го води?

Миналата седмица обявихме резултатите за последното тримесечие. Насоките са ръст бяха повишени. Има два основни фактора на ръста за нас.

Първият е добрата работа в поредица от тримесечия. Дигитализацията и разпространението на облака.

Вторият е тенденцията за намаляване на разходите с автоматизация и повече ефективност.

И двете неща растат в нашия портфейл и според развитието на икономиката, ще вървят напред.

На въпроса ви как са нещата тук? В срещите с клиенти през цялата седмица, общото настроение беше доста позитивно за очакванията им. Не за всички, но определено за повечето от тях.

Да, но всичко зависи дали САЩ ще изпаднат в рецесия. Няма съмнения обаче за Европа. Там ще има дори голямо забавяне. Как ще се справите с рецесия на европейските пазари?

Последното тримесечие имахме по-голям ръст в Европа от всички. Общият ръст беше почти 14%, но в Европа беше почти двойно по-голям.

Смятаме, че ще бъде същото. Ако фокусът на вниманието се насочи повече към забавянето, ще има повече интерес към намаляване на разходите и повече ефективност, както и автоматизация.

Но има разлики по индустрии, не само географски.

Например финансовите услуги – ипотеките или инвестиционното банкиране, някои части на ритейла, някои части на високите технологии. От друга страна има наистина добър ръст в енергетиката, ютилити и производството.

На базата на общия пейзаж на индустриите, имаме по-балансирано мнение.

Има ли повече възможности за още сливания и придобивания, особено в Европа? Оценките сега са по-привлекателни.

Абсолютно. С голям интерес следим какво можем да придобием по-активно. Оценките са в диапазон, който прави това решение по-смислено за нашите акционери. Така че това ни интересува.

Но кое е интересно? Какво ще търсите за придобиване?

Има редица възможности. В последните 4-5г. направихме 8 малки и средни придобивания и те минаха много добре.

В бъдеще има интерес към диджитал и облачни технологии и друг, насочен към повече консолидация и автоматизация, както и към ефективност на разходите.

Тези неща са както на американските пазари, така и в 3-4 страни на европейския пазар.

Активно търсим и се надяваме да намерим нещо.