Свириденко: Украйна иска да започне възстановяването веднага

Юлия Свириденко, министър на икономиката на Украйна

16:14 | 24 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Голяма чест е да разберем през вашите очи това, което се случва в икономиката. Винаги мислим за загубата на човешки живот и всичко, през което преминава вашата страна, но колко икономическа подкрепа ви трябва, за да започнете да се възстановявате? Или е твърде рано да се говори за това?

Украинската икономика се сви в последната година с 30,2%. Прогнозата ни беше дори още по-лоша в началото на войната.

Очаквахме загуба до 50% на БВП до края на годината. Но е 30,2%. Надяваме се тази година да е годината на започване на възстановяването. Ще бъде годината на малък ръст на икономиката. Разбира се е ясно, че всичко зависи от военната ситуация и военните сценарии, затова дори в Давос, на икономическия форум, ние поставяме акцент върху военната подкрепа за Украйна. И на мирната формула, която президентът Зеленски лансира по време на срещата на Г-20.

Дайте ми пример за парите, нужни на фермерите например, за да продължат да се грижат за посевите. Каква подкрепа получавате на това ниво? Колкото повече ракетни удари има, толкова повече намалява инфраструктурата и толкова повече пари ви трябват.

Да, говорим за покриване на бюджетния дефицит. Имаме нужда от 37 млрд долара. Разбираме, че тези пари ще дойдат от ЕС и сме много благодарни за това. Също и от САЩ.

Надяваме се да влезем в пълната програма на МВФ.

Става дума за покриване на бюджетния дефицит.

Голямо внимание се обръща на управлението на украинския бизнес, как да го накараме да заработи. Затова искаме да осигурим застраховки за нашите партньори, за да тръгне бизнесът.

И разбира се, заради ракетните удари върху енергийната мрежа, сега се нуждаем от генератори, трансформатори и всичко, което да позволи на системата да работи.

Разбира се, но кога очаквате застрахователните инструменти да бъдат налице за бизнеса?

MIGA, която е част от Световната банка и DFC са вече готови да ни предоставят застрахователни програми за чуждестранния и украинския бизнес, които искат тепърва да стартират или да участват във възстановяването в ранните му етапи. По време на войната.

Те могат да покрият 90% и сега обсъждаме лихвите, но смятаме, че ще успеем до края на този месец да финализираме продукта за другите партньори. Така ще можем да предоставим някаква финансова екосистема, която ще определи точно къде ще се насочат чуждестранните компании и ще ги застрахова.

Това е важно, защото не бива да се чака докато свърши войната. Трябва да се започне сега, защото трябва да намерим как да върнем украинците обратно в Украйна.

Това са нашите мускули и мозъци. Те са ни нужни и те искат да се върнат.

Затова заедно с партньорите тук искаме да изработим инструментите за украинския и чуждестранния бизнес. Разбираме, че чуждестранните инвестиции ще бъдат основата на възстановяването. Затова трябва да намерим решение, да ги улесним в навлизането на украинския пазар още сега.