Д-р Поланд от Mayo Clinic: Не сме приключили с ковид, част 1

Д-р Грегори Поланд, директор на проучвания на ваксини в Медицински факултет, Мейо Клиник

13:30 | 5 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Д-р Поланд, благодаря Ви много за отделеното време. Струва ми се, че е минала цяла вечност, откакто говорихме за последен път, което вероятно е добре, но честита Нова година. Всички сме притеснени от това, което става в Китай. Наблюдаваме го много внимателно. И все пак ние тук, в Лондон и в Ню Йорк и на други места, до голяма степен сме ваксинирани. Доколко трябва да се притесняваме от новите щамове, които идват от Китай и навлизат в света?
 

Това е наистина добър въпрос, Гай и работата е там, че виждаме появата на продължаващи  варианти и подварианти, някои от Китай, други от различни части на света, които в значителна степен се избягват от нашия имунитет поради предишна инфекция или ваксинация. Освен това хората по целия свят сега се държат, като че ли пандемията е приключила.

Рядко виждате използването на маски, например в САЩ, което прави ситуацията още по-лоша. Сега нямаме моноклонални антитела, с които да предотвратим или лекуваме инфекцията. Така че разполагаме с три антивирусни лекарства, две от които имат ограничения в употребата си.

Докторе, това е чудесна забележка. По отношение на вариантите, има един, който изглежда се разпространява тук, в североизточната част на САЩ, XPB, а освен това и вариантите, които идват с отварянето на Китай. Какво знаем за тези варианти? Колко тежки са?

Не знаем много за сериозността на болестта. Знаем, че много умело избягват имунната защита, което означава всяко антитяло, което имате от предишна инфекция и много хора, които са били заразени, мислят, че са застраховани. Не, не е така. И от предишна ваксинация тези антитела не предпазват от заразяване. Получавате защита срещу тежко разболяване.

XPB 1.5 например само за няколко седмици се промени и е от 1-2 процента до 40 процента при новите случаи в САЩ. В североизточната част на САЩ 75% от случаите са XPB 1,5. Така че това не е добра новина.