Банкман-Фрийд ще бъде върнат в САЩ

Симон Фоксмън, Bloomberg

11:35 | 21 декември 2022
Обновен: 12:59 | 21 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Няколко служби обявиха, че Банкман-Фрийд ще бъде  върнат в САЩ в сряда и ще трябва да отговаря по няколко обвинения свързани със срива на крипто борсата FTX. Банкман-Фрийд ще подпише в съда на Бахамите, с които окончателно ще се откаже правото си да оспорва екстрадицията си. След това, основателят на FTX ще бъде придружен от агенти на ФБР и качен на специален полет за връщане в САЩ.

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да пристигне във Вашингтон в сряда, за да се срещне с президента Байдън и да произнесе реч пред Конгреса. Запознати посочват, че Байдън ще приеме Зеленски в Белия дом. Речта ще бъде произнесена след очакваният ход на администрацията на Байдън за обявяване на доставката на противовъздушни ракети Patriot за Киев и така ще засили американската подкрепа.

Комисия на Конгреса гласува личните и бизнес данъчни декларации на Доналд Тръмп от 2015 до 2020 да бъдат публикувани. Това е финалът на три годишната съдебна сага чието начало сложиха демократите, за да получат и оповестят държаните в тайна финансови документи на бившия президент. Гласуването се състоя в дните след постигането на мнозинство на демократите в Конгреса и след като друга комисия препоръча Тръмп да бъде подведен под наказателна отговорност.

Профсъюзите отправиха последна молба към премиера Риши Сунак за обсъждане на споразумение за по-високи заплати на работниците в системата на здравеопазването в страната, след като спешните екипи последваха медицинските сестри и обявиха стачка. Медицинските сестри казаха, че ще обявят датите за стачка през януари до края на тази седмица, освен ако няма преговори по заплащането им. Министрите заявиха, че са готови да обсъдят други фактори влияещи на качеството на живот, но не и заплащането.

Саудитският министър на петрола заяви, че ОПЕК и неговите съюзници трябва да останат активни и да действат превантивно предвид волатилността на пазарите. Пред саудитската информационна агенция Абдул Азиз бин Саламан каза, че подходът предотвратява масовия хаос след силните трусове през тази година. Суровият петрол поскъпна след руската инвазия в Украйна, но ОПЕК+ планира орязване на производството заради очакванията за свръх предлагане, което разгневи САЩ.

Около четири милиона души изпълниха улиците на Буенос Айрес за парад по случай спечелването на Световната купа по футбол от аржентинския отбор. Толкова много хора бяха излезли, че звездите трябваше да прелетят с хеликоптери вместо да преминат с открит автобус през тълпите. От кабинета на президента потвърдиха, че играчите  наистина са прелетели над хората и са били свидетели на „експлозията от щастие“.