САЩ преговаря за освобождаването на Пол Уийлън от Русия

Вони Куин, Bloomberg

10:30 | 9 декември 2022
Обновен: 12:34 | 9 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Президентът Джо Байдън обяви, че баскетболистката Бритни Грайнър е била освободена от затвора в Русия. Тя е заменена срещу руският оръжеен търговец Виктор Бут, известен като „търговеца на смърт“. Администрацията на Байдън все още води преговори за освобождаването на Пол Уийлън, който е осъден на 16 години затвор по обвинения в шпионаж.

"За мен като държавен секретар, освобождаването на американци, които са неправомерно задържани е водещ приоритет. Това е нещо, над което работим всеки ден. И макар да изпитваме облекчение, че Бритни ще се завърне удома, продължаваме да работим неуморно да върнем удома и Пол Уийлън", каза Блинкен.

Китай и Саудитска Арабия подписаха редица споразумения по време на посещението на президента Си Дзинпин в Рияд. Си и саудитски официални лица се договориха за стратегическо партньорство и съгласуване по своите представителни икономически инициативи. Подписани бяха договори свързани и с водородната и слънчева енергия и строителството на жилища. Си беше посрещнат с парад на кавалерията в кралския дворец, където се срещна с престолонаследника на Саудитска Арабия.

Бившият перуански президент Педро Кастийо е изпратен в предварителния арест за една седмица. Сваленият лидер може да бъде осъден на 20 години затвор, ако бъде признат за виновен по обвинението в бунт. Той беше свален от власт в сряда, когато се опита да разпусне Конгреса. Мексико заяви, че ще предостави убежище на Кастийо, ако такова бъде поискано.

Bloomberg научи, че новият директор на FTX Джон Рей и адвокати по банкрута са се срещнали федерални прокурори на Манхатън. Макар подробности от срещата да не са известни се заговори за евентуално припокриване между криминалното разследване и това за банкрута на FTX и бившия директор Сам Банкмън-Фрийд. Екипът на Рей преглежда останките от компанията, за да спаси активи, така че евентуално да плати на някои кредитори.