Китай скърби за бившия си лидер Дзян Дзъмин

Джон Лю, Bloomberg

19:08 | 7 декември 2022
Обновен: 19:44 | 7 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Президентът Си Дзинпин говори на събитието, което гледате. Спомена наследството, което Дзян Дзъмин е оставил като наследство на управлението си повече от десетилетие, което предизвика наистина огромна промяна.

Той поема поста веднага след репресиите на площад "Тянанмън", когато Китай е държава-парий, санкционирана от САЩ и от Европа. Поема управлението на Китай и успява да постигне приемането на страната в Световната търговска организация. Извежда Китай към бърз и силен икономически растеж и наистина помага за превръщането й в това, което е днес, а именно свръхсила. Втората по големина икономика в света. Най-големият играч на световната сцена, след САЩ.

Джон, кажете ми също какво е неговото наследство? Разглежда се като доста разединяваща фигура в Китайската комунистическа партия. Много се говори за това. Но в крайна сметка хората може би ще се съсредоточат е неговото икономическо наследство?

Очевидно, когато Дзян Дзъмин беше на власт се случиха много неща, които най-малкото бяха противоречиви. Пример номер едно ще бъдат репресиите над религиозната група Фалун Гонг. Хиляди хора бяха задържани под стража. Групата беше забранена от закона. Тя все още съществува, но в САЩ и на Запад.

Освен това, докато Дзян Дзъмин беше на власт имаше голям икономически възход. Също така се наблюдаваше драстично разделение между богати и бедни в Китай. Растежът и богатството се концентрираха в градовете, докато в провинцията, във вътрешността на страната, нещата не се развиваха добре за бедните и на тях им беше по-трудно да се справят. Милиони хора мигрираха от селата в града в търсене на по-големи възможности.

Джон, някои казват, че Дзян Дзъмин е бил съвсем различен от Си Дзинпин, който изглежда по-скоро като император. Той беше по-скоро обикновен човек и на моменти решаваше да произнесе речта си на английски език.

Те определено имат много различен стил. Дзян Дзъмин беше почитател на американската музика, тъй като беше музикант. Пишеше песни. Едно негово изпълнение стана много популярно след кончината му, когато оркестрира група по време на събитие в началото на 2000 г.,. Виждаме и други висши лидери, събрани да отбележат някакво събитие.

Си Дзинпин е много различен. Никой не го е виждал да танцува или да се появява на обществени места. Възприема по-консервативен подход към нещата, опитвайки се да демонстрира превъзходство и власт на световната сцена като символ на Китай.