Pimco: Твърде е рано да се види отражението на тавана на руския петрол, част 1

Грег Шеърнау, мениджър на портфейл суровини в Pimco

08:27 | 7 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Какво точно се случи през последните няколко дни? Имаше драстично оживление около индустриалните суровини като газа, петрола, индустриалните метали, но през последните дни нещата се обърнаха. Какво се промени?

Според мен, онова, което се промени беше споменато и от вас в предходния сегмент, а именно опасенията заради Фед и какво може да направи, за да забави икономиката. Преди това суровините бяха подкрепени от надеждата за промяна в ковид политиката на Китай, която би довела до отваряне.

Това би било добре за суровините и пазарът трябва да се фокусира над това, ако се стигне до съществена промяна. Вероятно ще го видим след няколко тримесечия, но пазарите винаги гледат напред. Медта например, беше подкрепена заради това.

Да поговорим за тавана на цените за руския петрол наложен от ЕС. Многократно беше посочено, че той е по-висок от реалната цена, на която Русия продава петрола си. Дали това ще окаже някакво реално въздействие? И когато го съотнесете към пазарите, каква ще бъде реакцията им?

Има значителна несигурност. Защото компании и държави трябва не само да потвърдят, че купуват петрол под 60 долара, но те ще трябва да приемат и руските застраховки, ако купуват петрол над тази цена. А това ще накара някои компании да се откажат от сделки с Русия. Така че е много несигурно какво ще е въздействието в крайна сметка.

Не знаем каква ще е реакцията на Русия на тавана на цените. Те заплашиха, че няма да продават на никоя държава, която иска да спазва ограничението. Несигурността преди 5 декември доведе до значително запасяване и скок в товарите, което натежа на пазарите днес.

Какво ще стане след няколко месеца зависи от това колко танкера може да осигури Русия, колко терминала ще спазят наредбите и регулациите, конкретизирани в споразумението.

И накрая, зависи какво ще се случи в средата на февруари, когато ще има ограничения върху предлагането на пазара на рафинирани продукти и по-конкретно дизел.

Защото това ще е най-строгото ограничение за Русия и способността ѝ да поддържа производството и да изнася дизел. Те изнасят около 800 хиляди барела дневно и ако не успеят да пласират, количествата ще трябва да се складират, а вероятно и да се спре производството.

Остават няколко месеца да научим отговорите на тези въпроси. Затова и през почивните дни ОПЕК възприеха предпазлива позиция на изчакване – защото все още не знаят отговора на тези въпроси.

Очакваме с времето да има негативен натиск върху руското производство, но няма да узнаем мащаба и въздействието му докато не мине време и не видим данните.