САЩ подобри сделката за оръжия за Тайван

Брус Айнхорн, Bloomberg

15:00 | 6 декември 2022
Обновен: 15:41 | 6 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Технически това нова сделка ли е?

Не, технически това е част от договора, обявен през 2010г. Той е за ракети от оборудване за около 800 млн долара. Преди САЩ са доставяли ракети Пейтриът за Тайван. Сега става дума за най-новата версия, по-нова от тази, която Тайван вече има.

Следва 30-дневен период, в който Конгресът може да разгледа сделката. Още не няма реакция от Китай, но определено няма да са доволни.

През 2010г те много се ядосаха, когато САЩ обяви сделката за пръв път и прекрати военни преговори с Пекин. Ще видим как ще реагират този път.

САЩ каза, че смята, че Китай иска да има възможността да завладее Тайван до 2027г. Така че продажбата на тези модерни ракети Пейтриът е част от американските усилия за защита на Тайван.

Много пъти президентът Байдън е казвал, че САЩ ще се притече в защита на Тайван, ако Китай започне инвазия.

Пекин може би няма да се интересува, че технически това не е нова сделка. Казахте, че очакваме властите в Китай тепърва да обърнат внимание. Но американско-китайските отношения изглеждат малко по-добре след личната среща на президентите Байдън и Си. Къде са те сега?

Права сте, имаше нещо такова. Имаше подобряване между двете страни след тази лична среща на президентите.

Но както знаем, за Китай няма нищо по-важно от Тайван.

С посещението тази година на председателя на Камарата Нанси Пелоси там и китайската реакция после, забелязваме, че Тайван е наистина гореща тема.

Така че дори отношенията да се променят, фактът, че САЩ сега ще достави по-модерни ракети Пейтриът на Тайван, определено ще усложни тона.