Липавски: Украйна ще спечели тази война, част 1

Ян Липавски, министър на външните работи на Чехия

19:30 | 1 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Чухме генералният секретар да казва, че войната в Украйна се променя. Това вече не е само военна операция, това е енергийна война. Владимир Путин иска украинците да замръзнат през зимата. Защо на 1 декември сме в това положение? Знаехме, че ще бомбардира тяхната инфраструктура. Знаехме, че в Украйна ще стане студено. Защо едва сега НАТО насочва вниманието си на въпроса?

Путин обяви война на Европа преди 1г., когато удари енергийните пазари с газа. Всички станахме свидетели на напреженията там, на извънредните събития, които се случиха не само със Северен поток 1 и 2, но и сега с руската стратегия в Украйна. Те я промениха в посока директно унищожение и терористични действия срещу цивилното население.

Така че срещата на върха на НАТО дава ясно послание, че това няма да се толерира. Че ще помогнем на Украйна да защити суверенитета и териториалната си цялост.

Не го обсъждаме едва сега. Знаехме какво се задава. Реакцията ни е доста бърза. Всяка страна от НАТО, всяка страна в ЕС прави много като хуманитарни действия за Украйна.

Да, но външният министър на Украйна Кулеба каза, че са благодарни на съюзниците и приятелите в Европа за милите думи, но поиска да побързат. Каза, че когато поправят нещо, руснаците пак го разрушават. Каза, че страната е без ток. Какво ще стане на тази среща, така че да може бързо да се направи нещо за Украйна?

На тази среща на министрите на страните от НАТО се договорихме да предоставим пълен пакет невоенна помощ за Украйна. Това ще бъде много важно за армията, но и за цивилните да изкарат тежката зима. Определено не можем да позволим на Путин да използва зимата като оръжие. Това е немислимо и всички натовски страни са решени да помогнат на Украйна.