Кожа от кактус: Новата устойчива алтернатива, част 2

Ейдриан Лопез Веларде и Марте Казарез, основатели на Desserto

11:31 | 25 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Отнема само една година, докато достигне до момента на прибиране на реколтата. И това е с размер, който искаме да достигне, когато го режем, когато го събираме за преработка.

Сушим го на слънце три дни и след това е готов за машинната обработка. Извличаме протеини и влакна, които след това се превръщат в паста. Тя се налага върху основа, която обикновено е рециклиран полиестер, рециклиран памук или смес от двете. Така можем да дадем на материала различни технически характеристики.

Това е естественият цвят на кактуса без никакво допълнително оцветяване.

Усещането, допирът и цветът са много сходни с тези на кожата, но без да е от животни.

Понастоящем най-големият продукт на Desserto е модната индустрия.

Първият проект беше с Fossil за производство на чанти и аксесоари. След това направихме сътрудничество с H&M, след това с Adidas boxing, след това с Карл Лагерфелд.

Работим по много обещаващи продукти в автомобилната индустрия.

Сега повече от всякога, крайните потребители се интересуват от последиците за околната среда. Искат да намалят въздействието на избора си върху нея. Да си намалят въглеродния отпечатък.

Ето защо, откакто създадохме компанията, решихме да предложим този материал не само на големите марки, но и на всички, защото знаем, че устойчивостта не трябва да бъде изключителна.

Ние се развиваме по гъвкав начин. Растем устойчиво.

Технологията, която използваме в тези ферми отваря врати към много възможности за иновации от кактуси във фармацевтиката и козметиката. Това е едва началото на пътя и бъдещето е много вълнуващо.