Симкус, гуверньор на ЦБ на Литва подкрепя 75 бп

Гедиминас Симкус, гуверньор на ЦБ на Литва

19:32 | 29 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Честит стогодишен юбилей на централната банка на Литва. Вълнуващи времена в много отношения. Да говорим обаче за Лондон, където съм в момента. Явно има смущения на британските пазари, които предизвикаха намесата на централната банка. Видяхме ефекта от това на глобалните облигационни пазари. Тревожите ли се рисковете пред финансовата стабилност?
 

В момента сме свидетели на руската агресия  срещу Украйна. Виждаме пик на енергийните цени в Европа, не особено добре работещи енергийни пазари в Европа. Литва например пострада от много високите цени на тока през август.

Това определено ще се отрази на икономиката чрез компаниите и домакинствата, които страдат от високата инфлация и намаляваща покупателна способност.

Така че виждаме рискове за финансовата стабилност, но това не означава, че не се опитваме да ги овладеем и задържим.

Това е задачата на централните банки.

Има вероятно риск от енергийната криза. Но искам да бъда ясна – по отношение на британския пазар и смущенията там, има ли някакъв риск за финансовата стабилност, извън самото Обединено кралство?

Всички пазари са интегрирани, но не бих искал да преувеличавам този риск от пазара на Обединеното кралство спрямо пазара на еврозоната.

Не искам да говоря за това. Доста неща се развиват в момента.

Като цяло по въпроса – МВФ предупреди, че идеята за фискалната политика действа обратно на монетарните политики. Все повече десни правителства се избират в Европа. Тревожи ли ви, че фискалните мерки може да се противопоставят на ЕЦБ?

Много добър въпрос. ЕЦБ действа за връщане на инфлацията в средносрочен план към целта от 2%. Преди фискалните и монетарните политики вървяха ръка за ръка по време на ковид пандемията и опитите да се смекчи този шок.

В този случай има необходимост фискалните мерки да подкрепят бизнеса и домакинствата, но в същото време трябва да са много целенасочени и премерени, за да не повишават инфлационния натиск, който в момента е много силен.