Чили премахва конституцията на Пиночет, част 1

Валентина Фуентес, Bloomberg News

15:59 | 17 август 2022
Преводач: Мария Попова

Чили преживява своя момент на истината. Преди повече от 2 години, страната даде начало на сложния процес по въвеждане на промени в конституцията. Сега, думата има народът, за да реши какво ще стане оттук нататък.

Преди референдума, който ще се проведе през септември, социологическите проучвания сочат, че чилийците са разделени по въпроса дали проектът за конституция коригира нередностите.

Всичко започна в края на 2019, когато изненадващо повишение на билетите за метро отключи масови протести, заради лошите социални услуги, неравенството и други системни проблеми. За да отслаби напрежението, тогавашният президент Себастиян Пинера се съгласи на процес по подмяна на конституцията приета от диктатора Аугусто Пиночет. Идеята получи широка подкрепа

Критиците на промяната в конституцията твърдят, че някои от елементите в текстовете допринасят за неравенството и слабите социални услуги, докато дава предимства на частния сектор в осигуряването на обществени услуги. От друга страна, мнозина се опасяват, че в този процес Чили може да загуби част от привлекателността си за бизнеса, която през последните десетилетия е превърнала страната в пример за икономически растеж сред развиващите се държави.