Как еврозоната може да избегне рецесия, част 1

Анна Титарева, европейски икономист в UBS

22:10 | 11 август 2022
Преводач: Мария Попова

Каква е ситуацията с инфлацията в Европа? Какво ни казват моделите за това дали  достига пика си, каква е траекторията ѝ? В каква степен намалява, с какви темпове и в какви времеви рамки?

Напоследък, моделирането за Европа е много трудно. Поредният скок в цените на газа  играе голяма роля. За момента, нашите модели показват, че инфлацията в евро зоната ще достигне пика си през септември с 9,3%. Но отбелязваме и рискове от по-високи стойности отново свързани с цените на газа.

Преди всичко, в Германия има несигурност и правителството планира въвеждане на данък върху цените на газа в опит да прехвърли повече от тежестта на покачването на цените на едро върху потребителите. В прогнозата си сме включили и това, но все още има неизвестни детайли. Въз основа на нашите модели на различните сценарии за рецесия, ние смятаме, че ако се стигне до  варианта, в който Европа да въведе режим на газа, то тогава скока в цените на газа вероятно ще е още по-голям и инфлацията ще стане по-висока.

Като вземем предвид всички условности около несигурността по случващото се с газовите потоци от Русия, какво означава за ЕЦБ вашата прогноза за 9,3% инфлация през септември?

Относно ЕЦБ, нашите очаквания бяха приятно опровергани с повишаването на лихвите на заседанието през юли. Смятаме, че предвид инфлационната динамика можем да очакваме те отново да увеличат лихвите с 50 базисни пункта през септември и след това да преминат към забавяне на темповете с повишения от 25 базисни пункта през октомври и декември. Но отбелязваме и, че ако се тръгне по пътя на режим на газа или на по-дълбока рецесия, то ще трябва ЕЦБ да спре повишенията по-рано.