Стив Балмър за демографията, част 1

Стив Балмър, основател на USAFacts

16:30 | 21 юни 2022
Обновен: 17:31 | 21 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Наистина е страхотно. Вижте на сайта, който сте направили и който е пълен с невероятни неща. Няма да успеем да минем през всички, но искам да започнем с ръста на населението. Това се открои, защото, първо, населението расте все по-бавно и по-бавно. Спада. Направихме една графика, която го показва. През 2021г повечето ръст на населението е дошъл от имиграция, отколкото от раждаемост.

Това е точно така. Имахме страхотна година през 2021 заради пандемията. Но и преди процентът на ръста от имиграция спрямо раждаемост над смъртност е над 40% в полза за имиграцията. Кой знае дали един ден тя няма дългосрочно да изпревари естествения прираст.

Интересен факт – днес 13,5% от американското население е родено в чужбина. Това е най-много от 20-те години на 20в. През 70-те години, когато бях в гимназията, едва 5% от американското население е било родено в чужбина.

Това е наистина голяма промяна.

Със спада в имиграцията в последните няколко години от няколко милиона души, ще се появи известен спад в работната сила в Америка. Защото намалихме имиграцията.

Точно това щях да кажа. Имаме една голяма компания като Microsoft, която сте управлявали. Знаете колко е важно да намерите тези служители. Имаме в момента много стегнат пазар на труда. Ако искаме да имаме устойчив ръст дългосрочно, не можем да си позволим намаляване на населението, както в момента. Било заради естествения прираст в САЩ или от имиграция.

Доста е важно отчасти защото когато изграждате дефицита, който имаме, поне от гледна точка на един човек, който не е икономист, три неща водят ръста на БВП.

Ръст на производителността, ръст на населението и за съжаление инфлацията също може да повиши БВП.

Ще ни трябват първите две неща, за да се запазим като страна. Това е лично мнение.

Проверете обаче и в USAFacts.org, за да си изградите и ваше мнение.