Китай планира данъчни стимули

Вони Куин, Bloomberg News

11:44 | 24 май 2022
Обновен: 13:10 | 24 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Китай предлага над 21 млрд долара допълнителни данъчни облекчения главно за бизнеса, за да компенсира сериозните последици от локдауните заради ковид. Според държавните медии мерките включват допълнителни данъчни облекчения за компаниите и намаление от 9 млрд долара при покупка на леки коли. Пакетът е 0,1% от БВП на Китай за миналата година.

Източници ни  казаха, че някои официални представители на ЕЦБ се тревожат, че президентът Кристин Лагард няма да вдигне лихвите достатъчно бързо. Пост в блог публикува графика на банката до края на третото тримесечие. Според него се изключва повишението с половин пункт и включва 25 базисни пункта през юли и септември. Това накара по-агресивните представители на банката да се почувстват неудобно.

Централната банка на Тайланд е уверена, че инфлацията ще се върне в целта догодина и даде знак, че не бърза да вдига лихвите. В интервю за Bloomberg гуверньорът каза, че ръстът на цените е главно при храните и енергията, но без натиск върху търсенето в прегрелите икономики. Централната банка на Тайланд е сред малкото в Азия, които тази година няма да вдигат лихвите.

"Критичното за нас е да няма вторични ефекти, бе твърде голямо разширяване на ръста на цените и много важно – средносрочните инфлационни очаквания да бъдат овладени", каза Сетапът Сутивартнаруепът, гуверньор на централната банка на Тайланд.

Шри Ланка се очаква да назначи министър на финансите и още един за икономическото възстановяване. Важният портфейл на финансите е вакантен от повече от 2 седмици и е от критично значение за преговорите с МВФ и кредиторите. Премиерът може да възложи на министъра на икономическото възстановяване да ръководи вътрешната политика.